Recension: Special Ops: Lioness (säsong 1) – ny hårdnackad spionthriller

Recension: Special Ops: Lioness (säsong 1) – ny hårdnackad spionthriller

  • 8 x 42 min
  • Action, Drama, Thriller
  • SkyShowtime
Oskar Gustavsson Klingenstierna
30 oktober 2023 kl. 14:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Taylor Sheridan-signerad spionthriller på SkyShowtime

Produktiva Taylor Sheridan är åter aktuell med en serie på SkyShowtime. Denna gången är det en hårdnackad spionthriller som inte sparar på krutet. Filmtopps Oskar Gustavsson Klingenstierna har sett de två första avsnitten och häpnar och dras med i de tuffa scenerna.

  • Skapare:
    Taylor Sheridan
  • I rollerna:
    Zoë Saldaña, Laysla De Oliveira, Dave Annable, Nicole Kidman m.fl.

De senaste åren har filmskaparen Taylor Sheridan varit oerhört flitig när det kommer till att producera kvalitativa serier som sedan fått stor uppmärksamhet. I hans verkförteckning hittar vi bland annat Yellowstone (2018–), Tulsa King (2022–) samt 1923 (2022–). Nu är han åter aktuell med en ny tv-serie som i dag landar på SkyShowtime.

Med sig denna gång har Sheridan i den ena huvudrollen Zoë Saldaña, som vi bland annat kunnat se i rollen som Neytiri i Avatar (2009) och Avatar: The Way of Water (2022) samt i rollen som Gamora i Guardians of the Galaxy (2014, 2017 & 2023). I den andra huvudrollen ser vi Laysla De Oliveira, som setts i Locke & Key (2020–2022) och gör nu sin första stora huvudroll. Vi får dessutom se favoriten Nicole Kidman som inte kräver någon större presentation.

Recension: Special Ops: Lioness (säsong 1) – ny hårdnackad spionthriller
Joe (Zoë Saldaña) i "Special Ops: Lioness". Foto: SkyShowtime.

Flyr vardagen för att göra något meningsfullt

Den unga kvinnan Cruz Manuelos (De Oliveira) arbetar på en hektisk och svettig snabbmatsrestaurang och bor i ett allt annat än lugnt och fridfullt kollektiv. Cruz är målinriktad och vill bort från den fattiga och skitiga vardagen för att göra något mer meningsfullt. Hon tar värvning i den amerikanska marinkåren och med sin kaxiga och ambitiösa attityd chockar hon befälen genom att utklassa alla de andra i kåren. Det leder till att hon blir en del av Lioness-programmet, vars syfte är att lokalisera anhöriga till högt eftertraktade personer med illegal verksamhet för att sedan bekanta sig med dem och i slutändan eliminera dem.

Cruz iklär sig en annan identitet och den bestämda officeren Joe (Saldaña) gör klart för henne att: ”Blir du röjd, räddar du dig själv”. Det är sedan upp till Cruz att prestera för att uppfylla sin roll. Hon ska på kort tid göra sig bekant med dottern till en eftertraktad terroristfinansiär; ett jobb som visar sig vara en större utmaning än vad hon väntat sig.

Recension: Special Ops: Lioness (säsong 1) – ny hårdnackad spionthriller
Cruz (Laysla De Oliveira), Joe (Zoë Saldaña) & Kaitlyn (Nicole Kidman) i "Special Ops: Lioness". Foto: SkyShowtime. 

Kallhamrad spionthriller med trött dialog

Det förtydligas i serien att det är en oerhört tuff uppgift som Cruz tar sig an. I avsnitt två är jag med om en av de mest brutala scenerna som jag sett på länge. Blod, svett och avgrundsskrik är definitivt tre ingredienser som präglar serien. Har man sett Elitstyrkans hemligheter (2021–) vet man hur jargongen ser ut och här är den om än mer rå. Hittills i serien har vi inte fått speciellt mycket information kring personernas privatliv, förutom Cruzs precis i början, utan det återstår att se. Kontrasten som uppstår mellan privatlivet och yrkesrollen är det som, enligt mig, gör att vi börjar bry oss om karaktärerna.

Dialogen har den stilen man förväntar sig. Att vara sympatisk har låg prioritering, det är desto större prioritet att vara effektiv och att lyda order för att klara sin roll till 110 procent. Det blir ganska snabbt tröttsamt att höra de upprepade svordomarna och det kyliga snacket. Desto mer fängslande är det att följa Cruz begynnande skenvänskap med terroristfinansiärens dotter. Vi har sett liknande historier innan, kanske främst i Donnie Brasco (1997), men man dras likväl med varje gång. Både De Oliveira och Saldaña gör bra rollinsatser och hur det går för deras respektive rollkaraktärer återstår att se.

De två första avsnitten av ”Special Ops: Lioness” finns att streama på SkyShowtime från och med i dag, den 30 oktober. Därefter släpps ett avsnitt varje måndag.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL