Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Servant (säsong 1, avsnitt 1-3)

"Servant" (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 10 x 30 min
  • Thriller, Skräck
Jonatan Blomberg | Recension
01 december 2019
Jonatan Blomberg | Recension
01 december 2019

"Servant" är den mest udda originalserien från Apple TV+ hittills.

Apple TV+ fortsätter att rulla ut nya originalserier på löpande band och denna veckan var det äntligen premiärdags för M. Night Shyamalans psykologiska thriller "Servant".

  • Skapare:
    Tony Basgallop
  • I rollerna:
    Lauren Ambrose, Nell Tiger Free, Rupert Grint, Toby Kebbell m.fl.
Nell Tiger Free i "Servant".
Nell Tiger Free i "Servant". Foto: Apple TV+

Shyamalan är däremot inte involverad som manusförfattare utan enbart som regissör och exekutiv producent. Men i vanlig Shyamalan-ordning tvingas man snabbt börja fundera över vad som egentligen är verkligt och vem av karaktärerna som är mest udda.

Servant handlar om paret Turner, bestående av mat-geniet Sean (Toby Kebbell) och nyhetsreportern Dorothy (Lauren Ambrose). Efter att plötsligt ha förlorat sitt eget barn Jericho, bara några veckor gammalt, får Sean förslaget att introducera en väldigt livsliknande docka till sin fru som ett sätt att hantera den enorma sorgen.

När det blivit dags för Dorothy att återgå till arbetet som nyhetsreporter anställer hon barnflickan Leanne Grayson (Nell Tiger Free), som likt Dorothy verkar tro på att dockan faktiskt är verklig. En av de väldigt få personerna utanför familjen som vet om att Jericho egentligen är död är hennes bror, spelad av Harry Potter-skådisen Rupert Grint, som tillsammans med Sean försöker förstå vem den underliga barnflickan egentligen är.

Rupert Grint och Nell Tiger Free i "Servant".
Rupert Grint och Toby Kebbell i "Servant". Foto: Apple TV+

Redan i det första avsnittet börjar underliga saker att hända som får oss tittare att ifrågasätta vad det egentligen var som hände med Jericho, varför Dorothy kan låtsas som om ingenting har hänt och huruvida Sean faktiskt är så "normal" som han först verkar? Varför konsumerar brorsan mer alkohol än vad som bör vara möjligt och vad är det för konstigt kors barnflickan hängt över sängen?

Grint och Tiger Free står för de mest imponerande skådespelarinsatserna men det är snarare sättet serien är inspelad på, med oväntade och långa närbilder, som får den att stå ut i mängden. Nästan all tid under de tre första avsnitten spenderas innanför Turner-familjens fyra väggar, vilket gör att inte en enda sekund känns bortkastad eller oviktig... utan vi får hela tiden lära oss lite mer om människorna i det minst sagt udda huset.

För mer läsning, se vår lista över de bästa skräckfilmerna!

NÄSTA ARTIKEL