Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Selfish Giant

The Selfish Giant (2013)

 • 1 tim 31 min
 • Drama
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
02 december 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
02 december 2019
 • Regi:
  Clio Bernard
 • Manus:
  Clio Barnard, Oscar Wilde (Inspiration)
 • I rollerna:
  Conner Chapman, Shaun Thomas m. fl.

Historien kretsar kring de bästa vännerna Arbor (Chapman) och Swifty (Thomas) som båda är i trettonårsåldern och går i samma skolklass. De bor i lågt ställda arbetarklassfamiljer där varje dag är en kamp för överlevnad.

En dag blir Arbor permanent avstängd från skolan efter att slagit ner en kille som mobbat Swifty. Medan Arbors mamma, som inte vill något annat hellre än att han ska få en bra utbildning och ett bättre liv blir förtvivlad, känner Arbor lättnad. Nu kan han spendera dagarna på att sälja skrot till skrothandlaren och tjäna pengar. Swifty lägger självklart all sin lediga tid på att hjälpa till.

The Selfish GIant

The Selfish Giant för tankarna till det brittiska mästerverket This is England (2009). Mest för de självklara likheterna: den lägre arbetarklassen, felplacerade barn som inte får den hjälp de behöver och den dokumentära filmkänslan, men likheterna slutar också där.

Detta är en enkel film som på ett träffsäkert sätt sätter fingret på utanförskap. Det är också en film som på många sätt imponerar. Framförallt så är skådespelet riktigt vasst. Både Chapman och Thomas är fantastiska i sina roller! Fotot är snyggt. Särskilt de minnesvärda bilderna på fabrikstornen som står som dystra mörka vakttorn.

I det stora hela är The Selfish Giant en imponerande film, som berör in på djupet. Bra jobbat. Hade jag sett filmen förra veckan hade jag utan tvekan placerat den framför Boyhood (2014) på min årets bästa filmer-lista.

Vad tyckte du om The Selfish Giant?

NÄSTA ARTIKEL