Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
"See" (säsong 1, avsnitt 1-3)

"See" (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 8 x 60 min
  • Action, Drama, Science Fiction
Jonatan Blomberg | Recension
06 november 2019
Jonatan Blomberg | Recension
06 november 2019

”See” är den mest ambitiösa satsningen hittills från Apple TV+.

Efter flera års väntan har Apple äntligen lanserat sin streamingtjänst Apple TV+, knappt två veckor före Disneys motsvarande intåg på samma marknad med Disney+. Streamingkriget är med andra ord officiellt igång, där ”See” utan tvekan är serien Apple hoppas locka sina första prenumeranter med.

  • Skapare:
    Steven Knight
  • I rollerna:
    Jason Momoa, Alfre Woodard, Sylvia Hoeks, m.fl.
Jason Momoa och Alfre Woodard i "See".
Jason Momoa och Alfre Woodard i "See". Foto: Apple TV+

Med Peaky Blinders-skaparen Steven Knight vid rodret och filmstjärnan Jason Momoa (Aquaman, Game of Thrones) inplockad i en av huvudrollerna, ser äventyrsdramat och sci-fi-serien See faktiskt väldigt lovande ut på pappret. Apple TV+:s givna utmanare till konkurrenternas Game of Thrones (HBO), The Witcher (Netflix) och Sagan om Ringen (Amazon Prime).

Handlingen i See följer vår egen värld, fast i en avlägsen framtid efter att nästan hela mänskligheten utrotades av ett hemskt virus. Gemensamt för de få som överlevde viruset är att de alla blev blinda, ett antal generationer senare anses faktumet att människan en gång i tiden har kunnat se bara som en myt.

Vi tittare kastas därför in i en värld där människor förlitar sig på sina andra sinnen, som lukt och hörsel, samt rutiner och traditioner för att överleva vardagen. Men man tror även på det övernaturliga och fruktar exempelvis häxor.

"See".
"See". Foto: Apple TV+

Plötsligt föds två tvillingar, med ”hövdingen/byns ledare” Baba Voss (Momoa) som deras adoptivpappa... och snart står det klart för deras föräldrar att de två första barnen, på hundratals år, med förmågan att se har fötts. Vilket riskerar att sätta hela mänsklighetens trossystem på sin spets, samt hotar de som lyckats roffa åt sig mest makt,

Som sagt, på pappret är både upplägg och många av personerna involverade i projektet tillräckligt bra för att tända de flesta tittarnas förväntningar. Tyvärr lyckas man sällan leverera något som är bättre än bra, även om vissa specifika scener är utsökt snygga och tveklöst svindyra. Under de tre inledande avsnitten blir många av dialogerna ofta skrattretande ”underhållande”, än underhållande på ett välförtjänt och imponerande sätt.

Men om man bara köper att det är såhär världen ”fungerar” i seriens förhöjda verklighet, finns det trots allt en hel del potential i den här nästan för vackra (eftersom karaktärerna inte kan se varandra) See-världen. 

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier!

NÄSTA ARTIKEL