Persbrandt spelar huvudroll i The Reindeer Mafia – snart på C More

Recension: The Reindeer Mafia (2023)

 • 8 x 40 min
 • Drama
Uppdaterad kl. 10:02 | Publicerad 16 februari 2023 kl. 08:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kallt, mörkt och dramatiskt

Här har vi "The Reindeer Mafia" – en mörk och intressant berättelse som kretsar kring familjedrama och hemligheter i norra Finland.

 • Regi:
  Mika Kurvinen
 • Manus:
  Mika Kurvinen
 • I rollerna:
  Samuli Edelmann, Anna-Maija Tuokko, Mikael Persbrandt m.fl.

"The Reindeer Mafia" är ett finskt kriminaldrama i mörk ton och kretsar kring familjer kring ödemarkerna i norr. När matriarken Brita Nelihanka går bort kommer det fram att hon testamenterat sin egendom på ett oväntat sätt. Förutom att sönerna ska ärva marken har Brita testamenterat en del av den till den konkurrerande familjens dotter.

Kort sagt tar det inte länge innan fler gamla hemligheter avslöjas och familjerna dras in i en maktkamp. 

Arvsfrågor har vi sett i olika serier och får en att tänka på allt från Succession (2018–) till Downton Abbey (2010–2015). Frågor kring arvstvister brukar ofta fungera. Varför? Det skapar bra drama. Det som gör Reindeer Mafia unikt är att den utspelar sig i Lappland, ett ställe som möjligtvis var utmanande att filma i men som ger oss tittare vackra landskap att titta på.

Mångsidiga skådespelare

Många av huvudrollerna spelas av skådespelare som även är kända som artister. Vi ser skådespelaren och musikern Samuli Edelmann (Mission: Impossible - Ghost Protocol, 2011), skådespelaren och musikern Olavi Uusivirta samt skådespelaren och (kan ni gissa?) musikern Aake Kalliala. Skådespelerskan Anna-Maija Tuokko har för sin del vunnit olika tv-tävlingar i Finland.

Samtliga skådespelare spelar trovärdigt även om dialogen mest bara bekräftar stereotypen att finländare svär väldigt mycket. 

Samuli Edelmanns karaktär Sameli går emot sin far Rouku (Kallialas karaktär) i frågan om ägarskapet av marken. Men då pengar är en bristvara för Sameli har han inget annat val än att ta sig till en gammal vän som är högt uppsatt i den norska undre världen. Denna karaktär dyker upp i tredje avsnittet och spelas av ingen mindre än Mikael Persbrandt.

Mörkt och sevärt drama

Själv kommer jag från Finland och vågar därför påstå att finskt drama inte alltid håller samma kvalitet som andra nordiska länders dramaserier. Jag vill konstatera att jag är positivt överraskad av Reindeer Mafia – den håller hög kvalitet och jag vill gärna titta vidare. Karaktärerna är välgjorda, tvisterna är intressanta och dessutom är det fint filmat. Definitivt sevärt.

The Reindeer Mafia har premiär på C More den 16 februari.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL