Premiär för På Spåret 2022/2023 – alla deltagare, grupper och husband

På Spåret Finland toksågas: "Förlåt Sverige"

Moa  Andersson
30 januari 2023 kl. 14:01

Finska På Spåret "känns som att ligga på rälsen och invänta ett snabbtåg"

Premiäravsnittet av finska "På Spåret" (Hengaillaan) får kritik av recensenter och sågas på sociala medier. "Förlåt Sverige!", skriver tittare som är vana vid den svenska förlagan.

Det svenska frågeprogrammet På spåret är en riktig klassiker och har 32 säsonger i bagaget. Ett svenskt årligen återkommande frågesport- och tågresebaserat underhållningsprogram i SVT som introducerades först 1987. Fastän det är ett älskat och framgångsrikt program i Sverige så har det varit svårare att sälja in det till utländsk publik.

På Spåret Finland toksågas: "Förlåt Sverige"
Foto: SVT.

På Spåret Finland "är en skam"

På Spåret Finland leds av Jenni Poikelus och domare är Riku Rantala, och det blev snabbt bevisat att det svenska konceptet är svåranpassat. På sociala medier var kritiken mot det nya programmet hård och den finska versionen jämfördes genast med den svenska.

"Hengaillaan är ett På spåret-fans mardröm. Det är en skam", skriver en besviken tittare på Twitter.

"Känns som att ligga på rälsen och invänta ett snabbtåg"

I höstas blev det känt att Yle skulle göra en egen version av På Spåret, och till skillnad från den svenska versionen sänds programmet live. Detta var inte något som uppskattades av publiken. 

– Vi vill göra något unikt och annorlunda i en tid där de flesta program spelas in på förhand, sade Arttu Nurmi till HBL, som köper in underhållning och komedi på Yle.

I en recension på HBL av det nya konceptet påstår recensenten att "den finska versionen av På spåret känns som att ligga på rälsen och invänta ett snabbtåg. Det enda jag önskar är att tåget ska komma, så att det hela snart är över".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL