Recension: The Equalizer 3 (2023)

Recension: The Equalizer 3 (2023)

 • 1 tim 49 min
 • Action
Eric Diedrichs
Uppdaterad 01 september 2023 kl. 06:44 | Publicerad 31 augusti 2023 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Övervåld med sammanbiten Denzel

Snart är det dags att knyta ihop actionsagan om Robert McCall med "The Equalizer 3". Filmtopps Eric Diedrichs har sett filmen och förvånas över en märklig kebab-scen.

 • Regi:
  Antoine Fuqua
 • Manus:
  Richard Wenk, Michael Sloan, Richard Lindheim
 • I rollerna:
  Denzel Washington, Remo Girone, Dakota Fanning m.fl.

Vad bör man egentligen förvänta sig av en film som The Equalizer 3? Kanske hård action, några tuffa repliker och ett väldigt avslut på en populär filmserie? När Antoine Fuqua och Denzel Washington slår sig samman på nytt, försöker de mer eller mindre med allt detta, men kanske inte så framgångsrikt som man hade hoppats. 

Efter en lite väl brutal inledning vårdas Robert McCall hemma hos en doktor i en siciliansk småstad. Det är dags att lägga pistolerna på hyllan och börja hänga vid espressoluckorna – om nu livet i en actionfilm vore så enkelt. För vad finns på Sicilien förutom god fisk och tanter med hemliga pastaknep? Jo, maffian såklart! Även om McCall börjar finna någon sorts mening i sin annars så nihilistiska tillvaro, kan han inte låta bli att lägga näsan i blöt när den lokala camorran plågar lokalborna. Nej, ett sista uppdrag skall det bli.

Equalizer 3
Denzel Washington i The Equalizer 3. Foto: Sony Pictures

Ligger Neapel i Rom och är kebab en siciliansk delikatess?

The Equalizer 3 försöker aldrig vara mer än vad den är – en actionsmocka, och det uppskattar jag. Däremot hade jag önskat att man ansträngt sig lite mer. Det typiska uppslaget fungerar helt okej, men här finns också några märkliga missar som inte kan beskrivas som annat än slarv.

Utöver att dialogen bjuder på några rejäla grodor, finns det exempelvis en skev och "gullig" sekvens där en barista, i egenskap av något slags inslängt kärleksintresse, ska visa Rob den pittoreska kuststadens "delikatesser" och så käkar de kebab på stranden. Jag vet inte vad som är konstigast, att de äter typisk "ful-kebab" eller att Rob aldrig har hört talas om det berömda gatukrubbet. Vid ett annat tillfälle står det "Rom, Italien" utskrivet över bioduken, men så pratar alla karaktärer om att de är i Neapel. Och nej, det är ingen "fint" ifall någon skulle avlyssna dem eller så. Egentligen är det konstigt nog att bara skriva ut att Rom – en av världens absolut mest berömda städer – ligger i Italien, inte minst i en film som från första till sista bildrutan utspelas i sagda land, men YouTube har trots allt avslöjat amerikanernas geografikunskaper…

Denzel Washington och Dakota Fanning
Dakota Fanning och Denzel Washington bjuder på actionnostalgisk återträff. Foto: Sony Pictures

Denzel Washington och Dakota Fanning återförenas

Actionscenerna är även i sig ojämna och sällan särskilt smidigt klippta. Detta leder i sin tur till att det frekventa övervåldet mest bara känns överflödigt och, till och med, osmakligt – och det från en som slukar gamla kannibalfilmer. Det blir inte heller bättre av det högkontrasterade fotot, som är en 15-årig kvarleva Fuqua aldrig riktigt lyckats göra sig av med. I en tid efter John Wick-filmerna förväntar man sig helt enkelt mer av en actionrökare. Om man nu kan kalla detta för en "actionrökare", Denzel tycks spendera mer tid på att dricka te på ett torgcafé än att faktiskt slåss.

Samtidigt finns det någonstans, långt där inne, ett slags hjärta i The Equalizer 3 som faktiskt fungerar. Som när Washington och Dakota Fanning återförenas på bioduken för första gången på nästan 20 år. Visst, även om det inte är lika fint som när de delade bildrutan i Man on Fire (2003), så finns det ändå något nostalgiskt mys över det hela.

"The Equalizer 3" har biopremiär den 1 september.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL