Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Pool 2020

Recension: Pool (2020)

 • 1 tim 35 min
 • Drama
Filmtopp
Filmtopp | Recension
14 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Recension
14 april 2020

“Ungdomen var deras största talang.”

"Pool" är en ny svensk film. Historien baseras på Per Hagmans bok med samma namn och för regin står Anders Lennberg.

 • Regi:
  Anders Lennberg
 • Manus:
  Anders Lennberg, Per Hagman (bok)
 • I rollerna:
  Niclas Gillis, Natacha Guyon, David Asavanond, Nino Wongchaiseree, Jimmy Welleby m.fl.

Pool handlar om Johan, spelad av Niclas Gillis, som flyttar till Nice för att leva det goda livet och fundera på vad han ska göra med sitt liv. I brist på pengar och jobb flyttar han in hos den gamla skådespelerskan Celeste som idag är långt ifrån att vara en känd, intressant figur i Hollywood. I utbyte mot sex och att boosta hennes ego med sin blotta existens får Johan bo i hennes stora hus.

Du behöver inte jobba”, ​säger Kurt till Johan.​ ”Det här är franska rivieran. Här lever de unga på de gamla. Inte tvärtom. Ibland är det så uppenbart, makten i att vara ung. Och vacker, förstås. För de flesta är det bara en omöjlig dröm.”

MER LÄSNING:
Tips på svenska filmer och serier
Svenska biobesökarna – Här är världens bästa filmer!

Johan känner dock en extremt tomhet och minns ofta sitt destruktiva förhållande under tonåren. En romans som har satt djupa spår i Johan. Ingen i Johans värld är äkta. Ingen vill vara på riktigt och allt och alla runt omkring honom känns som att de har valt ett liv efter glamour. Han känner sig närmast prostituerad inför Celeste och det liv han lever. Han som skulle ha det så bra i Nice. Så mycket häftiga människor. Klubbarna. Livet. Tyvärr kan man bara leva på sin “talang” och ungdom under en viss tid.

Det ska vara snabbt och gratis.

"Pool" visar på den tiden många lever i idag. Där all lycka känns köpt och fake. Där yta på något sätt har tagit över. Det ska gå snabbt och inte kosta någonting. Livet “där borta” på franska rivieran känns exotiskt, enkelt, kul och något att prata om, men som i själva verket bara är destruktivt.

Den melankoliska, tysta tillvaron med ett drickande som börjar på morgonen och gärna når sin kulmen på kvällen gör att personerna känns deprimerande, lycksökande men också reflekterande över sin egen existens. Detta gör att filmen känns längre än vad den är men utan att för den delen kännas tråkig.

Fotografen har gjort ett bra jobb och det bjuds bitvis väldigt läckra bilder, liksom skapar de tysta scenerna en speciell känsla. Generellt känns dialogen och karaktärerna väldigt ojämna och jag vet inte vem jag identifierar mig med mest, eller minst. Det blir snabbt ganska väntat vad som komma skall och jag väntar på twisten. Av någon anledning känns det som att jag borde se om filmen vid ett annat tillfälle. Roligt också att se, för mig, okända skådespelare och att inte mötas av de gamla rävarna som vi har sett så många gånger förr. Jag blir även sugen på att läsa boken, något jag kanske borde gjort innan.

Jag vill så gärna tycka om "Pool" här filmen mer än vad jag gör i nuläget. Men den saknar något och jag rycks aldrig riktigt med i historien på det där sättet.

FREDRIK REDESTAD

NÄSTA ARTIKEL