Evil Dead Rise affischbild

Recension: Evil Dead Rise (2023)

 • 1 tim 37 min
 • Skräck
18 april 2023 kl. 20:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En ikonisk ondska har släppts lös igen

En ny efterföljare till kultklassikern från 80-talet är här. Trots att den klassiska stugan är borta är "Evil Dead Rise" lika skräckinjagande som tidigare versioner – men den passar kanske bättre om du gillar remaken från 2013 mer än originalet.

 • Regi:
  Lee Cronin
 • Manus:
  Lee Cronin
 • I rollerna:
  Lily Sullivan, Alyssa Sutherland, Morgan Davies, Gabrielle Echols, Nell Fisher m.fl.

Evil Dead Rise är äntligen här! Ännu en gång kommer den hudbundna boken av ondska att plåga och tortera dem som läser ur den. Det är ett beprövat koncept som fortsätter att skrämma publiken, särskilt efter att den senaste utgåvan Evil Dead från 2013, höjde våldet till högsta nivån. Evil Dead Rise är mer i takt med den senaste installationen, än 80-tals klassikern, då den är full av blod, tortyr och extrem våld.

Och det är lika kul som förra gången.

Evil Dead Rise 2023 familjen samlad
Foto: Warner Bros. Pictures.

Samma ondska men nya offer

Några av franchise-traditionerna har ändrats i denna version. Till exempel: ingen mer stuga. Istället är vi fast i en liten lägenhet och till viss del resten av våningen i ett lägenhetshus. Det är heller inte ett gäng vänner som blir besatta och mördar varandra denna gång, utan det är en trebarnsmamma som blir den första att “infekteras” av ondskan.

Familjedynamiken gör det nästan ännu läskigare då vi är vana vid 20-åringar som dör titt som tätt. Men nu ska två tonårsbarn och en ännu yngre dotter bekämpa sin egen mamma som skriker, svär och anfaller dem med glasskärvor. Inte ens bikaraktärerna har tid att etablera sig i sina scener innan de mördas brutalt. Ingen är säker, oavsett ålder – gamla gubbar till tonårspojkar får känna mammans vrede efter att ondskan har tagit över henne. 

Evil Dead Rise 2023 med Beth som håller motorsåg
Foto: Warner Bros. Pictures.

Mindre story, mer blod

Om du letar efter en bra story kommer du dock inte hitta den här. Karaktärernas motivationer och tidigare motgångar spelar knappt någon roll när allt blir galet. All bakgrundsinformation blir bara saker de besatta vrider och slänger tillbaka i ansiktet på familjemedlemmarna. Men det är knappast nästa stora succéfilm man förväntar sig när man ska kolla på Evil Dead Rise. Det man däremot inte kommer att bli besviken av är våldet.

De besatta får dig att sitta på helspänn när de i ena sekunden låtsas vara döda, för att nästa sekund imitera personen de besitter, och i sista sekund hoppa på närmaste person och gå till attack på det mest plågsamma sättet.

Filmen är full av blod och gore och såklart, blodregnet, som gjordes så ikoniskt i Evil Dead (2013), saknas inte heller här. Den berömda motorsågen som har varit med sedan den ursprungliga filmens tid får också göra en cameo. 

Om du gillade "Evil Dead" (2013) kommer du att gilla "Evil Dead Rise" (2023). Över en timmes lång kompilation av härliga gore-effekter, skrik och mycket blod.

"Evil Dead Rise" har biopremiär 21 april.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL