Rolf Lassgård avslöjar sin största styrka som skådespelare

Recension: Andra akten (2023)

 • 1 tim 54 min
 • Drama, Komedi
Eric Diedrichs
22 februari 2023 kl. 16:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sveriges feelgoodmästare är tillbaka

Snart är det premiär för Mårten Klingbergs "Andra akten". Filmtopps Eric Diedrichs stortrivs i Lena Olins och Rolf Lassgårds sällskap.

 • Regi:
  Mårten Klingberg
 • Manus:
  Anna Heinämaa, Vera Kiiskinen
 • I rollerna:
  Lena Olin, Rolf Lassgård, Anneli Martini, Charlie Gustafsson m.fl.

Mårten Klingberg är tillbaka med en ny ömsint feelgood, denna gången om att hitta sig själv (och eventuellt kärleken) i pensionsåldern. Det är mycket som är bra med Andra akten, men också mycket som känns lite väl bekant.

Här spelar Lena Olin nypensionerade fysioterapeuten Eva, som försöker finna mening i sitt nya liv. Likt George Bailey blev den där stora drömresan aldrig av utan något kom alltid i vägen. Istället för att dricka rött i Toscana och äta gott i Madrid, bor hon granne med sin exman och hans nya flamma. Så vad göra? Att shoppa och städa hemma hos sin 30-åriga son faller bort, ty han skriker, och det fullt rimligt, efter ett alldeles eget privatliv.

In kommer, faller, gnäller, ryter Harald Skoog (Rolf Lassgård), Dramatenstjärnan med plötslig stroke. Eva tjatar till sig uppdraget att rehabilitera den vresige patienten, trots att hon egentligen har slutat. Det bar kanske aldrig av till Rom, men nu har en ny resa inletts som visar sig vara betydligt viktigare än något kontinenten har att erbjuda.

Andra akten
Rolf Lassgård och Lena Olin i "Andra akten". Foto: Nordisk Film

Hög mysfaktor med Olin och Lassgård i toppform

Med Min pappa Marianne, Ur spår och nu Andra akten kan vi väl titulera Mårten Klingberg som något av Sveriges feelgoodmästare. Det finns en hel del att gilla i den här filmen, även för en som har mer än halva livet kvar till pensionsåldern. Framförallt är det himla mysigt jag av att se två av Sveriges skickligaste skådespelare agera mot varandra. Det skiner om Lassgård och Olin.

Det är också just deras scener som berör. Oavsett om det ska vara roligt eller dramatiskt. Detsamma går dock inte att säga om de andra bitarna, som mest känns som nödvändiga transportsträckor för att checka av genrens olika boxar. Styrkan ligger i Eva och Harald och i min mening borde Klingberg ha fokuserat mer på dem. Kanske till och med lämnat feelgood-fåran, skippat sidospåren och tagit klivet till att göra ett renodlat romantiskt drama. Nu blir det något av en halvmesyr. Om än en skicklig sådan.

Att Lena Olin har börjat jobba mer i svensk film igen ska vi vara glada för. Den Oscarsnominerade skådespelerskan är mer än välkommen tillbaka.

"Andra akten" har biopremiär fredagen den 24 februari.

NÄSTA ARTIKEL