Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Promising Young Woman (2021)

Promising Young Woman (2021)

 • 1 tim 53 min
 • Komedi, Thriller
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Recension
22 maj 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Recension
22 maj 2021

Romantisk komedi och feministisk "power fantasy".

Oscarsbelönade "Promising Young Woman" med Carey Mulligan i huvudrollen har vass dialog. I tillägg känns filmen fräsch som pekar finger på både dåliga män och kvinnor.

 • Regi:
  Emerald Fennell
 • Manus:
  Emerald Fennell
 • I rollerna:
  Carey Mulligan, Adam Brody, Ray Nicholson, Bo Burnham m.fl.

En smart och listig kvinna lever ett dubbelliv där hon är en kaxig barista om dagarna och en hämnare om natten. De som sårat henne kommer att få betala dyrt. 

Kan en film vara en romantisk komedi samtidigt som den är en feministisk “power fantasy”? Promising Young Woman bevisar att så är fallet! Många gånger sugs jag in i det rosa fluffet som uppstår mellan karaktärerna Cassandra (Carey Mulligan) och Ryan (Bo Burnham). Precis när jag kan höra romantiska popballader i mitt inre spräcks min trygga bubbla och jag dras ifrån Ryans förtjusande leende och rakt ner i en spiral av svärta, misär och vrickad humor.

Många gånger är filmen lurig med både sin falska trygghet och tomma hot, nästan inget är alltså så som man först förväntar sig. Detta tillsammans med den uppsjö av genrer som filmen kan placeras i ger kanske känslan av att den är svår att placera och därmed svår att uppskatta. Tvärtom gör det att filmen sticker ut från mängden, och med hjälp av väl genomförd berättarlinje med alla de toppar och dalar som behövs är den verkligen anpassad för en bred filmpublik.

Promising Young Woman med Carey Mulligan i spetsen pekar inte bara finger på karlar och ropar “buuu, onda män”, utan även de värsta avskummen bland kvinnor, vilket känns fräscht och nyanserat. Detta då filmen på flera olika sätt kastar strålkastarljuset på så kallad “victim blaming”. 

Framförallt är det “svar på tal”-dialogen som högt troligtvis resulterade i att filmen vann en Oscar för Bästa originalmanus!

VIDARE LÄSNING:

Bästa filmerna 2021

NÄSTA ARTIKEL