Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Recension av Pig med Nicolas Cage

Pig (2021)

 • 1 tim 32 min
 • Drama, Thriller
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
21 september 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
21 september 2021

Vällagat grismysterium med fenomenal Nicolas Cage

Filmtopps Eric Diedrichs har sett den nya indiethrillern "Pig" och sjunger med i kritikerkåren: "Nicolas Cage fortsätter att reclaima sin position som Hollywoods mest fascinerande skådespelare".

 • Regi:
  Michael Sarnoski
 • Manus:
  Michael Sarnoski
 • I rollerna:
  Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin m.fl.

Höga förväntningar bäddar ofta för besvikelse, eller i värsta fall ett långdraget rationaliserande om att ens förväntningar har införlivats. Sett till att jag har varit pigg på att ta del av Nicolas Cages nya film sedan jag först hörde hisspitchen – en tryffeljägare på jakt efter sin stulna gris – var jag orolig för att hamna i denna plågsamma loop. Det låter nog lite dramatiskt, men jag tar på mig rollen som filmkritiker med rätt stort allvar. Dessutom, vem vill bli besviken?

När eftertexterna väl rullar drar jag en lättnadens suck. Filmen är skitbra. Jag säger det direkt.

I centrum har vi en Nicolas Cage "gone hobo" med vildvuxen kalufs, skitigt skägg och mer ofta än sällan blod i ansiktet. Dagarna spenderar han på tryffeljakt med sin älskade gris och skörden säljer han till en wanna-be-big-shot med mindervärdeskomplex, eller "miko" som det kallas. Denna mustaschprydda snorvalp spelas av Alex Wolff, som fick sitt genombrott i Hereditary.

En natt stormar några uslingar in i Nic Cages skjul och snor hans gris. Något som blir starten på en hämndhistoria olik det mesta. I jakten på de svinaktiga förövarna får vi bekanta oss med restaurangvärldens undre värld, hemliga slagsmålsklubbar och posh restauranger som serverar dekonstruerade pilgrimsmusslor med rökta kottar. Lika mycket som detta är en historia med en knorr om vad som egentligen är viktigt i livet, är det en kärleksförklaring till mat. 

Bökar fram spännande indieprojekt

Jag har alltid haft en soft spot för Nicolas Cage. Att han är en kraft olik allt annat visade han upp redan i 80-talsklassikern Mångalen, där han plockade inspiration till sitt uttrycksfulla skådespel från stumfilmens värld.

Att han har sina toppar och dalar råder det däremot inga tvivel om, men sedan kritikercomebacken Mandy (2017) har han lyckats böka fram ett gäng intressanta indiefilmer och med Pig fortsätter han att reclaima sin position som Hollywoods mest fascinerande skådespelare.

Detta är en långfilmsdebut av regissör Michael Sarnoski som bådar gott för framtiden. Jag väntar med spänning på vad som komma skall.

"Pig" har biopremiär den 24 september. Med sitt höga betyg kvalar filmen in på vår lista över årets bästa filmer.

NÄSTA ARTIKEL