Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Honor Society (2022)

Honor Society (2022)

 • 1 tim 38 min
 • Komedi
 • Paramount+
August Klittmar | Recension
09 augusti 2022
August Klittmar | Recension
09 augusti 2022

Är att komma in på Harvard verkligen allt?

"Honor Society" är en klart underhållande ungdomskomedi med en ung tjej som tvingas ompröva sina livsmål i centrum. Angourie Rice är som klippt och skuren för rollen.

 • Regi:
  Oran Zegman
 • Manus:
  David A. Goodman
 • I rollerna:
  Angourie Rice, Gaten Matarazzo, Christopher Mintz-Plasse m.fl.

Honor Rose (Angourie Rice) tänker komma in på Harvard, oavsett vad. Även om det innebär att hon måste genomföra en manipulativ plan för att konkurrera ut tre andra toppelever som också slås om den åtråvärda möjligheten. 

Hon har full koll på vad som kan få dem att tappa fokus på plugget och betygen, som så klart spelar en avgörande roll för att komma in på toppcolleget. Två av dem får hon att delta i en teaterpjäs som tar upp större delen av deras tid och som de annars skulle lagt på plugg. Den tredje, en nörd vid namn Michael (Gaten Matarazzo från Stranger Things), charmar hon själv i hopp om att han ska bli kär i henne.

Gaten Matarazzo och Angourie Rice i "Honor Society". Foto: Paramount+.
Gaten Matarazzo och Angourie Rice i Honor Society. Foto: Paramount+.

Ohälsosamt kalkylerande sociopat?

På pappret låter hon som en fullständig sociopat, och det är också den bilden man inledningsvis får av henne. Ohälsosamt kalkylerande och helt osympatisk när hon med säker blick tittar in i kameran och redogör för sina planer för tittaren. Förresten: Det här greppet med att bryta fjärde väggen är visserligen något uttjatat (det var bara coolt när Woody Allen introducerade det i mästerverket Annie Hall – för typ 50 år sedan), men i Honor Society funkar det dock hyfsat. Mycket tack vare Angourie Rices självsäkra skådespel. 

Utan att avslöja för mycket går planen inte riktigt som hon planerat när hon får riktiga känslor för Michael, och hon tvingas ompröva vissa idéer som hon tidigare haft. Detta sker inte heller på det mest förutsägbara sättet, vilket filmen ska ha plus för. 

Trista sidokaraktärer på minuskontot

Plus ska filmen däremot inte ha för sina – för det mesta – löjeväckande sidokaraktärer. Honors två tjejkompisar beter sig rakt igenom fånigt och känns mest tillgjorda – dock inte på ett roligt sätt (ett återkommande skämt är att den ena av dem ska livesända allt som händer, gäsp). Likaså får inte talangen Christopher Mintz-Plasse (han spelade legenden McLovin i Supersugen) mycket att jobba med i en rätt trist roll som studievägledaren som utnyttjar sin maktposition. 

Men sammantaget är filmen klart underhållande och rappt berättad. Den kommer inte uppnå kultstatus som andra filmer i genren – briljanta Clueless, Legally Blonde och Mean Girls exempelvis – men den är absolut en sevärd high school-komedi. 

"Honor Society" går att streama på Paramount+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL