Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Palmer

Palmer (2021)

 • 1 tim 50 min
 • Drama
Ebba Pettersson | Recension
31 januari 2021
Ebba Pettersson | Recension
31 januari 2021

Förödande samhällsnormer och den obefintliga gråskalan.

En ruffigare Justin Timberlake än vanligt i Apple TV+ senaste film om en före detta fånge som försöker få ordning på sitt liv i en liten amerikansk småstad.

 • Regi:
  Fisher Stevens
 • Manus:
  Cheryl Guerriero
 • I rollerna:
  Justin Timberlake, Ryder Allen, Alisha Wainwright m.fl.

Jag har inte sett Justin Timberlake skådespela sedan "In Time" 2011 – den där intressanta filmen där människor hade inbyggda tidsklockor i armarna – men till skillnad från den dystopiska science fiction-rullen är "Palmer" lite mer verklighetstrogen.

Streama Gratis

Filmen handlar om den före detta fotbollsstjärnan Eddie Palmer som blir villkorligt frigiven efter tolv år i fängelse och återvänder hem för att få ordning på sitt liv. Han flyttar in hos sin farmor Vivian och försöker skaffa sig ett jobb, men det är ingen som vill anställa en en före detta kriminell och det blir svårare än han tänkt sig. När den sjuåriga grannen Sam blir lämnad ensam i några veckor av sin drogmissbrukande mamma och måste flytta in hos Palmer och Vivian, förändras dock allt.

Speglar på olika sätt samhällets syn av hur "män bör vara".

Palmer visar en dystrare version av Timberlake än den vanligtvis sjungande popmaskinen, men förutom lite för många uttryckslösa suckar spelar han trovärdigt. Jag glömmer nästan den ikoniska nudelfrisyren och att han har dejtat Britney Spears under den nästan två timmar långa speltiden.

Det är en till viss del uttjatad handling - tuffingen som får upprättelse och blir snäll. Men fokuset ligger inte främst på Palmer själv. Filmen handlar nästan bara om samhällsnormer och vad de gör med människor. Palmer och Sam blir två sidor av samma "macho-mynt" och speglar på olika sätt samhällets syn av hur "män bör vara".

Palmer blir utåtagerande och våldsam istället för att visa sina känslor på något annat sätt, och Sam anses onormal för att han dansar och älskar typiska "tjejsaker".

Palmer
Foto: Apple TV+.

Det blir en konkret bild av det svartvita tänkandet som många har kring genus, och även om Palmer endast försöker skydda Sam mot sina mobbare så blir han nästan också en del av problemet. Visserligen utspelar sig filmen i en amerikansk småstad där alla lyssnar på country och spelar fotboll, men jag har svårt att tänka mig att det ser så mycket bättre ut i många andra städer.

"Palmer" förvånade mig, även om den i vissa stunder påminde om flera andra liknande filmer som jag har sett förut. Den kanske inte har ett nytt skal, men istället en annorlunda tolkning av innehållet, och den sjuåriga Ryder Allen imponerade stort i rollen som Sam.

MER LÄSNING: Nya och bra filmer 2021!

NÄSTA ARTIKEL