Bild på Birthe Newman som Karen Blixen och Simon Bennebjerg som Thorkild Bjørnvig i Bille Augustfilmen Pakten.

Pakten (2022)

  • 1tim 55min
  • Drama
Rasmus Torstensson
04 februari 2022 kl. 12:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Newman briljerar i ett av årets bästa draman

Birthe Newman briljerar som den legendariska danska författaren Karen Blixen i Bille August bästa film på länge. Med små medel gör hon spännande djupdykning i en sargad konstnärssjäl. Att "Pakten" dessutom frångår den välbekanta biografi-mallen är pricken över i:et.

  • Regi:
    Bille August
  • Manus:
    Christian Torpe (manus) & Thorkild Bjørnvig (memoarer)
  • I rollerna:
    Birthe Newman, Simon Bennebjerg, Nanna Skaarup Voss, Asta Kamma August m.fl.

Den danska författaren Karen Blixen (1885 – 1962) är en av Danmarks mest hyllade författare genom tiderna, mest känd för att den självbiografiska boken Mitt Afrika, som Sidney Pollack framgångsrikt filmatiserade med Meryl Streep och Robert Redford år 1985. Mitt Afrika handlade om Blixens liv på kontinenten tillsammans med den svenska maken Bror Von Blixen och om hur hon sedan träffade och förälskade sig i jägaren Denys Hatton. Bille August senaste drama Pakten utspelar sig år 1947, när Blixen (Birthe Newman) återigen har etablerat sig i Dannmark.

När filmen börjar är Blixen fortfarande är den mest lysande kronjuvelen i den danska kultureliten. Därför blir Thorkild Bjørnvig (Simon Bennebjerg) både förskräckt och upprymd när hon kontaktar honom en sommardag. Han är en ung debutförfattare som slits mellan viljan att skriva och rollen som småbarnsförälder. Hon börjar bli gammal, mörbultad och bär både på en sorts nihilistisk karisma och ett underliggande lager av smärta och sorg. Blixen föreslår att de ska ingå i en pakt – karriärmässig vägledning i utbyte mot att han litar på hennes omdöme. Men vilka motiv döljer sig egentligen bakom hennes upptåg? 

Pakten är baserad på den verklige Thorkild Bjørnvigs memoarer och berättas därför nästan helt och hållet ur hans perspektiv. Bille August val att filmatisera memoarerna, vilket placerar handlingen i en specifik tid, med en specifik blick, skapar en spännande dynamik som ofta saknas i genren. Avsteget från den tröttkörda amerikanska modellen, som berättar om en känd persons liv från början till slut, är totalt bortblåst. Vilket är en oerhört frisk fläkt. 

"Greppar tag på riktigt" 

På ett stilistiskt klockrent sätt regisserar August sedan scenerna mellan de två huvudpersonerna som att en tickande bomb är på väg att sprängas, parallellt med att "magistern", som Blixen kallar sin adept, och författarens något dysfunktionella relation växer. Det finns något barnsligt vackert över Thorkilds ensidiga beundran, men August fastnar aldrig i plattityder utan låter oss hela tiden undra hur pålitlig magisterns bild faktiskt är. Många andra, som Thorkilds fru Grete (Nanna Skaarup Voss), faller nämligen inte lika pladask för Blixens charm. Det hela utvecklar sig till ett triangeldrama som är omöjligt att slita sig från, med en underliggande nerv som greppar tag på riktigt.

Birthe Newman borde få fina filmpriser för sin insats i filmen. Foto: SF Studios.

Utöver Augusts regi är Birthe Newman det bästa med Pakten. Trots att Thorkild egentligen är dramats huvudperson skäl hon rampljuset gång på gång. Eftersom vi aldrig riktigt får veta hur Blixen egentligen känner måste Newman jobba mer med gester, minspel och tonläget i dialogen, något hon gör helt enastående. Även om de andra skådespelarna också gör ett gediget jobb blir de tyvärr något överglänsta. Det är också mitt enda klagomål med filmen – att manuset inte lyckas göra bikaraktärerna, som Asta August Benedicte Jensen, mer levande. 

Sammantaget är dock "Pakten" ett riktigt gripande drama. Efter mindre lyckade internationella filmer som 55 steps (2017) och Feng huo fang fei (2014) är det bara att konstatera att Billie August levererar som bäst på hemmaplan. 

"Pakten" hade svensk premiär den 2:a februari på Göteborg Film Festival. Det är just nu oklart om och när den visas på vanliga biografer. 

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL