Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Once Upon a Time

Once Upon a Time (2011-2018)

  • 156 x 60 min
  • Fantasy, Äventyr
Filmtopp
Filmtopp | Recension
17 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Recension
17 september 2020

Perfekt serie att möta höstrusket med.

Once upon a time… Det var en gång… Det är fyra ord som är fyllda med både spänning och förväntan inom sagornas magiska värld. Serien "Once Upon a Time" har en titel värd det namnet.

  • Skapare:
    Adam Horowitz, Edward Kitsis
  • I rollerna:
    Ginnifer Goodwin, Jennifer Morrison, Lana Parrilla m.fl.

Många av de sagofigurer som Disney har skildrat i sina filmer framställs i en mycket intressant och kreativ tappning i den här serien. Vi får nämligen möta dem både i sin klassiska sagomiljö och se dem i det moderna amerikanska småstadslivet.

Det börjar intensivt. I det första avsnittet kastar den onda drottningen en förbannelse över hela sagovärlden och tvingar sagofigurerna till ett hemskt och vardagligt liv i den amerikanska småstaden Storybrooke. Ingen minns sin tid från sagornas värld och ingen kan heller lämna staden utan att hemska saker inträffar.

Henry, en 10-årig pojke som har adopterats av borgmästaren (Den onda drottningen), har läst i en gammal sagobok om sagofigurernas liv innan de blev förpassade till Storybrook. Han försöker nu övertyga sin biologiska mamma (Snövits dotter), Emma Swan, om att sagoboken är sann och att de tillsammans behöver måste bryta förbannelsen och rädda sagofigurerna. Under resans gång får vi bland annat träffa Rödluvan, Benjamin syrsa, Pongo, Belle och Tingeling. Särskilt roligt är att se dessa sagoväsen interagera med varandra och dela samma story, både i den nutida, moderna berättelsen och även i tillbakablickarna från den magiska världen.  

Förutom en del tvivelaktiga animationer håller Once Upon a Time väldigt hög klass och är en perfekt maratonserie att se en regnig höstdag. Mysig, mystisk och underhållande!

Vad jag särskilt tycker om är att skaparna (som också ligger bakom TV-serien Lost) inte gör detaljerna från varje sagofigur uppenbar. De visar inte sagan på nytt, utan utgår från att tittarna har koll på klassikerna såsom Törnrosa, Malificent, Peter Pan och Askungen. Det tillåter dem att skapa ett extra lager av komplexitet i berättelsen när välkända karaktärer möts i nya situationer.

Alla element för en bra fantasyserie finns med. Det goda möter det onda i en historia som inkluderar kärlek, magi, mord och en och annan drake som dräps. 

Once Upon a Time är alltså ett perfekt sagopiller att ta om man vill möta alla Disneys klassiker (och några till) på samma gång, men i en ny tappning. Vi får bland annat se Kapten krok på motorcykel, Den onda drottningen som borgmästare och Rödluvans mormor som hotell- och restaurangägare. Toppklass för oss sago- och fantasyfanatiker helt enkelt.

Sarah Söderberg

För mer läsning scrolla vidare! Eller spana in vår sida ---> Allt du behöver veta om Disney Plus!