Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Unsolved Mysteries (säsong 1)

Unsolved Mysteries (säsong 1)

  • 10 x 45 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Filmtopp
Sandra Nääf-Blad | Recension
02 juli 2020
Filmtopp
Sandra Nääf-Blad | Recension
02 juli 2020

En värdig comeback för dokumentärserien.

Den gamla dokumentärserien "Unsolved Mysteries" som gick mellan 1987-2010 har fått sig en nystart. Seriens återuppståndelse och första säsong finns nu att se på Netflix.

Jag föreställde mig att "Unsolved Mysteries" skulle vara en superamerikansk och dramatisk serie i Cops-anda. Istället möts jag av en lugn atmosfär med en saklig och balanserad voice-over. I denna dokumentärserie om olösta fall, med fiktiva återskapanden av olika scenarion, får offrens familj och vänner störst fokus. De får också vädja om hjälp från allmänheten, och vi som tittar får även träffa poliser och utredare som delar med sig av sina teorier. 

I de flesta avsnitten utspelar sig brotten i olika delar av USA, men i ett av fallen får vi följa med till Frankrike. Jag uppskattar blandningen och de hade gärna fått ta in något mer fall från andra länder. Vem vet, kanske i nästa säsong?

Spännande och hjärtskärande

Något som bryter den annars så fängslande upplevelsen jag haft hittills är avsnitt 5: ”Berkshires UFO”. Medan de föregående avsnitten exklusivt handlat om olösta och förbryllande mord, slängs här ett UFO in från ingenstans. Själva avsnittet i sig är intressant, men det platsar inte här. Om de hade delat upp avsnitten i tydliga kategorier två-och-två hade det kanske fungerat, men nu har de med ett övernaturligt element bland mord-avsnitten som till största del består av handgripliga fakta. Den röda tråden klipps av och förstör stämningen.

I två av fallen antyder de också tidigt vem eller vilka det är som utfört mordet, men på grund av vissa omständigheter går det inte att bevisa. Jag förstår att detta är viktiga fall att berätta om, men att den informationen avslöjas så pass tidigt i avsnitten tar udden av dem.

"Unsolved Mysteries" på Netflix är en Whodunnit utan upplösning, en omgång Cluedo utan vinnare. Det saknas viktiga ledtrådar och vittnen hindras från att uttala sig. Det är spännande, hjärtskärande och samtidigt en stillsam uppmaning för oss alla att gräva fram vår inre privatspanare. Om samma känsla hade varit genomgående i alla avsnitt vore det inte svårt att ge serien ett högre betyg, men på grund av de olika ojämnheterna landar den på en välförtjänt trea. Serien gav mig en gripande upplevelse och kanske känner jag mig lite skyldig för att jag tittar på den och fascineras så.