Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Under Ricciones Sol. Foto: Netflix

Under Ricciones sol (2020)

 • 1 tim 41 min
 • Drama
 • Netflix
Sebastian Ahokas | Recension
05 juli 2020
Sebastian Ahokas | Recension
05 juli 2020

Flera italienska kärleksdraman i semesterparadis.

Tänk dig kärleksproblemen och relationerna från alla tonårsdraman som någonsin gjorts, lägg till Italien och en finkornig strand som sträcker sig flera mil. Då har du grunden till Netflix nya romantiska ungdomsfilm.

 • Regi:
  Younuts
 • Manus:
  Caterina Salvadori, Enrico Vanzina, Ciro Zecca
 • I rollerna:
  Isabella Ferrari, Cristiano Caccamo, Lorenzo Zurzolo m.fl.

På den milslånga sandstranden i det italienska semesterparadiset Riccione får vi möta en stor grupp ungdomar. Vi får bland annat träffa Ciro som får jobb som badvakt, den blinde charmören Vincenzo och den kedjerökande Tommy. De har alla sina egna kärleksproblem och förälskelser i sommarparadiset.

Det blir en sommar fylld av hormoner, sommarflörtar, fester och brustna hjärtan i semesterorten där kärleken finns i överflöd. Men tonåringarna vet att sommaren i Riccione inte varar för evigt utan måste skynda på för att få ut det mesta av sommaren och den varma periodens alla möjligheter.

Underhållande men verkligen inte unik.

I "Under Ricciones sol" får vi se alla typiska ingredienser för en coming of age-film eller tonårsdrama med massa attraktiva killar och tjejer i övre tonåren. Vi har den försiktiga och lite blyga killen, killen med ett sorts handikapp, den smågalna tjejen och mamman som försöker balansera kärleksliv och en tuff mammaroll.

Dessa är bara några av ingredienserna vi har sett i liknande filmer tidigare. Under Ricciones sol är med andra ord inte unik eller nyskapande på något sätt, förutom att alla pratar om att de "vill göra carbonara".

Denna saliga röra av ingredienser är inte bara grunden till filmen, utan även grunden till varför det hela slutar i en salig röra. Vad många lyckade kärleksdraman för tonåringar har är ofta relativt få, men kärnfulla, djupa och utvecklade karaktärer. Det får vi inte här. Istället är det ett dussintal kids, med sina egna problem och känslor. Med så många karaktärer är speltiden är hel enkelt för kort för att vi ska kunna lära känna dem på djupet.

Trots den italienska salladen av intetsägande karaktärer och deras halvintressanta problem så är det faktiskt en rätt underhållande film. Den har sina roliga stunder och sina småsöta romantiska stunder. Stunder som jag är övertygad om går hem hos publiken i tonårsåldern, som kanske kan känna igen sig i den hormonstinna miljön med sommarlovskänslor.

Sammanfattningsvis är "Under Ricciones sol" en film som, trots flera brister och en röra av kärleksproblem, är rätt underhållande. Jag tror dock att filmen främst kan gå hem hos den något yngre publiken, och är kanske något som den äldre publiken kommer att stänga av efter ett par minuter av halvnakna och fnitttriga italienare.

För fler redensioner --> Scrolla vidare, eller spana in vår sida med Netflix-tips!