Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tuca och Bertie

"Tuca & Bertie" (säsong 1)

  • 10 x 30 min
  • Komedi, animation
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
10 maj 2019
Jonatan Blomberg | Recension
10 maj 2019

Fågelvännerna i ”Tuca & Bertie” är inte nya ”Bojack Horsman”.

Netflix fortsätter att utöka sitt utbud av tecknade vuxenserier, med förvånansvärd lätthet och framgång. ”Tuca & Bertie” är märkbart besläktad med en av mina personliga favoriter ur denna Netflix-subgenre, nämligen ”BoJack Horseman”, men skiljer sig väsentligt.

  • I rollerna:
    Tiffany Haddish, Ali Wong, Steven Yeun, m.fl.
Tuca och Bertie i "Tuca & Bertie".
Tuca och Bertie. Foto: Netflix

 

Lisa Hanawalt, som ligger bakom Tuca & Bertie, är även animatör på Netflix bästa berusade häst-serie BoJack Horseman. Men det är endast är på ytan som det går att dra tydliga ”BoJack Horseman”-paralleller, eftersom de helt enkelt ser ut att ha animerats av samma person – vilket de alltså har.

När det kommer till manus och berättande är Tuca & Bertie något helt annat annat än sin hästkusin. Vi får följa de två bästa fågelvännerna Tuca (Tiffany Haddish) och Bertie (Ali Wong), som fram tills alldeles nyligen varit sambos, men eftersom Berties pojkvän Speckles (Steven Yeun) har flyttat in, har Tuca fått lämna boet.

Tuca flyttar däremot bara en våning upp i samma hyreshus, och blir fortsatt ett tredje hjul i Berties och Speckles relation. På sedvanligt komedivis. Manusmässigt, bjuder serien egentligen inte på något jättenytt – förutom att de sinnessprängande animationerna från Hanawalt många gånger låter storyn ta väldigt oväntade vägar.

Speckles och Bertie i "Tuca & Bertie".
Speckles och Bertie. Foto: Netflix

Därför blir också de halvtimmaslånga avsnitten väldigt underhållande. Även om början och sluten på avsnittens premisser är typiska för den här typen av relationskomedier så lyckas mittenpartierna vara fräscha i sitt berättande och riktigt snygga.

Personligen blir jag däremot aldrig riktigt berörd på samma sätt som av exempelvis BoJack Horsman. Samtidigt verkar det heller aldrig riktigt som att det är meningen och kanske är jag inte helt rätt målgrupp för Tuca & Bertie, eftersom serien snarare tycks vara riktad mot en kvinnlig publik. Oavsett vilket är Tuca & Bertie på de allra flesta sätt och vis en välgjord och underhållande komediserie.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.