Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Toscana. Foto: Netflix

Toscana (2022)

 • 1h 30 min
 • Romantik, Drama
 • Netflix
Oscar Pettersson | Recension
18 maj 2022
Oscar Pettersson | Recension
18 maj 2022

Kärleken till mat och familj

Detta dansk-italienska drama är den första danska filmen någonsin att släppas på Netflix över hela världen. Den bevisar även hur filmer producerade i norden fortsätter att leverera.

 • Regi:
  Mehdi Avaz
 • Manus:
  Mehdi Avaz och Nikolaj Scherfig
 • I rollerna:
  Anders Matthesen, Cristiana Dell'Anna, Andrea Bosca m.fl.

Toscana är en berättelse om kärlek, mat och gemenskap där åskådaren får följa Theo Dahl (Anders Matthesen), som genom ett brev på posten får veta att hans pappa nyligen har gått ur tiden och lämnat kvar slottet "Ristonchi" för Theo att ärva. Berättelsen inspirerar till att satsa på sådant som gör en lycklig.

Theo är en hyllad kock som erhållit flertalet "Michelinstjärnor" genom åren och är fullt igång med att öppna ännu en kulinarisk restaurang, men för att kunna göra detta krävs pengar. Eftersom investeraren i Theos nya restaurang drar sig ur, tvingas han i stället resa till Italien för att där kunna sälja slottet och således finansiera projektet själv. 

Sophia (Dell'Anna) driver en restaurang på slottet som tidigare drivits av Theos far, vilken Theo anser numera håller på att förfalla. Det framgår sedan tydligt hur olycklig Theo var i Danmark när slottet och Sophia väcker gamla minnen ur hans barndom. På den vägen följer sedan en kärlekshistoria invävd i kärleken till mat.

Stämningsfullt bildspråk

Toscana. Foto: Netflix
Toscana. Foto: Netflix

Vackra vyer i italienska Toscana tillsammans med den iögonfallande delikata maten får magen att börja kurra direkt. De härliga och genuina människorna i byn bidrar till en stämning som gör att jag önskar att jag ägde min egen herrgård någonstans på den öppna italienska landsbygden där jag odlar mina egna grönsaker och viner. 

Det danska språket varvas med engelska och italienska vilket skapar ytterligare lager av äkthet, för att inte tala om de avskalade vändpunkterna som består av exempelvis avslöjandet om att Sophia är Theos barndomskärlek och att det är hon som ska gifta sig i det bröllop som Theo är med och planerar.

En inspirerande helhet som lämnar tallriken tom

Även om Toscana återger en helt annan berättelse än nyligen släppta Maskineriet (2020-) och Clark (2022), bevisar den hur även den bör finnas med bland de bättre produktioner som producerats i Norden på senare år. Filmen kan liknas vid Chef (2014) där maten även där står i centrum och med ett liknande budskap om att följa sina drömmar trots motgångar.

Cristiana Dell'Anna och Ander Matthesen i Toscana. Foto: Netflix
Cristiana Dell'Anna och Ander Matthesen i Toscana. Foto: Netflix

"Toscana" lyfts ytterligare av ett verklighetstroget skådespeleri som tillför en atmosfär fylld av flera känslor på en och samma gång. Humor som får en att le och luta på huvudet återfinns inte i skämt, utan i skådespelarnas insatser för att lyfta den ton som hädanefter är filmens kännetecken. Lägg där till att denna Netflix-produktion spelades in på ynka 19 dagar, vilket är en prestation i sig med tanke på hur slutresultatet blev.

Bortsett från romantiserande klichéer med mopedåkande och armar runt midjan i Italien, är Toscana en varm och kärleksfull berättelse som får mig att vilja söka upp närmsta ekologiska grönsakshandlare för att försöka steka till en lika god men enkel middag som Theo Dahl får den att se ut.

"Toscana" har premiär på Netflix i dag den 18 maj.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL