Too Hot to Handle

“Too Hot To Handle” – kyskhetstävling med sensmoral från slasher-skräckisar

  • Netflix
Filmtopp
24 april 2020 kl. 20:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regler bryts när ungdomar ska vara kyska på dekadent solsemester.

En dejtingshow inspirerad av det klassiska Seinfeld-avsnittet “The Contest”, där deltagarna måste ha händerna på täcket och programledaren är en sträng, virtuell guide? Välkommen till ​"Too Hot To Handle",​ en kyskhetstävling i åtta avsnitt.

 

Det våras för romantik-TV, med ​Love Is Blind i spetsen​. Trenden är en motvikt till format som Naked Attraction,​ där inget lämnas åt fantasin och dejtandet bokstavligen hänger påkönet.

I den nya reality-serien ​Too Hot To Handle​, bekämpas vulgär hedonism med försåtlig pedagogik. Tio oblyga supersinglar bjuds till en lyxig halvö i Mexiko, ovetande om att de ska fostras till att söka djupare relationer framför dekadenta sexpartyn. Tesen är att äkta känslor kan uppstå även i de ytligaste jaktmarker, om de så ska forceras fram.

Mest stolt över sin penis.

Det är lite av ett ödets ironi, att under brinnande coronaepidemi följa ett gäng unga vuxna som lever för självhävdelse och kroppslig njutning. En av deltagarna lyfts fram med att hon har jättemånga följare på Instagram. En annan porträtteras som en upprorsmakerska mot barndomens nunneskola. En självutnämnd alfahanne presenterar sig med att “monogami är något jag ifrågasätter ibland”, medan en av hans konkurrenter säger sig vara allra mest stolt över sin penis. På den nivån är det i början.

Efter ett halvt dygn av aningslöst lyxlir, får deltagarna veta att de har “blivit särskilt utvalda för att de har meningslösa flirtar istället för genuina relationer”. Den virtuella övervakaren Lana utlyser sexförbud och kräver lydnad. Även kyssar är strikt förbjudet, likaså onani. Under fyra veckor ska singlarna istället dejta under ordnade former, ständigt bevakade för att inte bryta kyskhetslöftet.

De som inte sköter sig urholkar prispotten på 100 000 dollar. Pengarna blir därför ett incitament för personlig utveckling, där bannlyst aktivitet bötfälls i paritet med brottet. Tar man inte en för laget och prioriterar långsiktig vinning framför kortsiktig tillfredsställelse, drabbas kollektivet.

Skräckblandad förtjusning.

Too Hot to Handle
Foto: Netflix.

Det är en skräckblandad förtjusning att se regel efter regel brytas. Sensmoralen är som hämtad från slasher-genren och klassiker som ​Fredagen den 13:e​, som brukar innebära att promiskuösa ungdomar bestraffas med döden. Lyckligtvis blir ingen avrättad här, men persongalleriet i ​Too Hot To Handle​ vore en perfekt rollsättning till en B-skräckis. Det är inte för inte som en av ynglingarna anser att situationen är som ”den värsta skräckfilm man kan tänka sig”. Möjlig filmtitel: “Vi vet att ni syndade förra sommaren”.

Serien hade lätt kunnat stanna vid en sorglig betraktelse över sexuellt frustrerade 20-plussare, som måste mutas med dyra pengar för att idka självbehärskning och avhållsamhet. Dock sker framsteg som i slutändan gör serien mer upplyftande än cynisk. Det mest rörande avsnittet är “Boys to Men”, när grabbarna får göra en gruppövning som slutar i tårar och innerliga kramar. Poängen är att våga känna tillit och blotta sina svagheter och brister.

Bakom den tuffa jargongen, visar sig de flesta av deltagarna längta efter emotionell kontakt. Kanske är den största vinsten, att även den svajigaste självbild kan stärkas om bara chansen tas när den bjuds.

Anders Nilsson

 
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL