Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Foto: Netflix

The Twelve avsnitt 1-2 (2020)

  • 2 x 47 min
  • Drama, Thriller
  • Netflix
Sebastian Hansson | Recension
12 juli 2020
Sebastian Hansson | Recension
12 juli 2020

Kriminaldrama med stor potential.

Det belgiska kriminaldramat "The Twelve" lyckas i sina två första avsnitt fungera som spännande aptitretare om en rättsprocess där en kvinna står åtalad för två mord.

  • Skapare:
    Sanne Nuyens, Bert Van Dael
  • I rollerna:
    Luc De Ruelle, Zouzou Ben Chikha, Souad Boukhatem

Frågor, frågor och frågor. Så kan man bäst sammanfatta de två första avsnittet av belgiska The Twelve, som är ett av Netflix försök ut i den nischade genren domstolsdrama.

En kvinna sitter häktad för både mordet på sin bästa vän och sin tvååriga dotter. Vissa delar av polisen och allmänheten tycks redan ha dömt ut hennes som skyldig. Men innan domstolsprocessen tar sin början ska en jury formas.

Motvilligt väljs en kvinna, Delphine, ut som en av jurymedlemmarna. Hon ljuger för sin man om att hon har blivit utvald. Varför ljuger hon? Varför verkar en jurymedlem gilla apor? Och framför allt: Är den anklagade kvinnan skyldig? På tio avsnitt är syftet att serien ska besvara alla dessa frågor. Tankarna går kanske lite osökt till Damon Lindelofs kryptisk ödrama Lost, som byggde på en liknande dramaturgi där fråga på fråga ställdes för att sakta men säkert fånga in tittaren.

Här är vi dock ganska långt ifrån isbjörnar och mystisk rökmonster. Den värld som målas upp här är en ytterst verklighetstrogen sådan och bland alla rättsdraman från USA känns The Twelve som en frisk fläkt. Både tack vare sitt miljöombyte (belgarna har en sjukt lyxig videoskärm i sina rättssalar!) och sitt berättarperspektiv.

I de två första avsnitten får vi stifta bekantskap med en handfull av de jurymedlemmar som serien handlar om som alla verkar ha sina egna bekymmer vid sidan om det som sker i rättssalen. Otrogenhet, illegal invandring och utanförskap är bara några av ämnena som tas upp, och som aptitretare fungerar de två inledande avsnitten alldeles ypperligt. Jag blir nyfiken på att få följa de här människorna och än så länge upplevs inte serien som rörig, även om risken finns när fler jurymedlemmar ska blandas in i mixen med sin egna sidohistorier.

Avsnitt två hinner dessutom med en tillbakablick där man får träffa den anklagade kvinnan och ett av mordoffren strax före dådet. Inte heller det gör serien rörig utan regissör Wouter Bouvijn berättar med lugn hand.

Jag håller tummarna för att serien klarar av att balansera sitt stora karaktärsgalleri under resten av säsongen. Lyckas den med det (och att besvara alla sina frågor) är det mycket möjligt att betyget seglar upp ytterligare ett snäpp.

För mer läsning --> Scrolla vidare, eller spana in vår Netflixsida med tips!