Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Stranger (säsong 1)

The Stranger (säsong 1)

  • 8 x 50 min
  • Thriller, Drama
  • Netflix
Axel Diedrichs | Recension
10 februari 2020
Axel Diedrichs | Recension
10 februari 2020

Nosar på Broadchurch-klass.

Netflix fortsätter att trycka ut brittiska kriminalare. Den här gången träffar mycket rätt, men "The Stranger" når inte samma höjder som briljanta "Broadchurch".

  • Skapare:
    Harlan Coben
  • I rollerna:
    Richard Armitage, Shaun Dooley, Paul Kaye, Siobhan Finneran m.fl.

Under en vanlig dag på sönernas fotbollsmatch får familjefadern Adam Price sitt stilla förortsliv omkullkastat av en mystisk kvinna. Hon avslöjar en djup hemlighet om hans fru Corinne. Nästa morgon vaknar han själv i deras sovrum, med ett sms från henne:

"Vi behöver tid ifrån varandra. Ta hand om barnen."

Adam misstänker att hans fru i själva verket är försvunnen och polisduon Johanna & Wesley gör deras bästa för att hitta henne. Kan en medvetslös grabb i skogen, en stöld från fotbollsförbundets kassa och en korrumperad polis leda dem till Corinne?

Tidigt in i mitt bingeande bestämmer jag mig för att jämföra The Stranger med Broadchurch. Jag ska inte rabbla upp likheterna, men det finns ett gäng. Den som vet, vet.

Sedan fullpoängaren gått i graven vill Netflix ha sitt eget flaggskepp i genren brittisk kriminalare. Varken Requiem eller Safe med Michael C. Hall var någon direkt kioskvältare och med The Stranger kommer ett nytt försök. 

Så kan The Stranger ta över stafettpinnen efter Broadchurch som nästa självlysande himlakropp på den rödsvarta himlen?

– Visst lyser den upp tillvaron, även om den inte är bländande. 

Karaktärerna i "The Stranger" är älskvärda redan från starten och inledningsvis är likaså det kriminella pusslet stimulerande för en krimslukare som jag. Några avsnitt in gnags det hela vägen in på nagelbanden, och flera gånger kommer jag på mig själv med att hoppas på att serien ska bära hela vägen. Och till viss del gör den ju det. Men jag kommer inte ifrån att känna mig något lurad på storyn. För när allt kommer omkring har upplägget lovat en smartare lösning än den hållit; flera trådar i mysteriet bäddar för viktiga poänger, som aldrig riktigt kommer. 

Nej, denna högoktaniga undergångssaga blåste inte skallen av mig. Men trots att pusselbitarna inte fulländar en lika omtumlande helhet som de i Broadchurch, är brödsmulorna kring Corinnes försvinnande – tillsammans med de underbara poliserna och Adams villkorslösa drivkraft att hitta sin hustru – tillräckliga. Åtminstone för att The Stranger ska nå de höga betygen. Även med plotbrister, hölls jag engagerad av denna berättelse som vågar vara mörkare än majoriteten kriminalare. 

Förhoppningsvis bygger Netflix vidare på "The Stranger". 

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier!