The Sleepover

The Sleepover (2020)

 • 1 tim 40 min
 • Action, Komedi
 • Netflix
22 augusti 2020 kl. 18:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Äventyrlig övernattning för yngre tonåringar.

Äventyr, spioner och familjeaction – "The Sleepover" kryssar i alla rutor för att familjen ska bänkas framför TV-rutan på fredagskvällen . Äventyret trumfar däremot komedin då ribban på skämten är låg, så troligen passar filmen bäst för de yngre tonåringarna. Men har du barnasinnet kvar och vill stänga av hjärnan för en kväll så kan "The Sleepover" absolut vara ett alternativ.

 • Regi:
  Trish Sie
 • Manus:
  Sarah Rothschild
 • I rollerna:
  Malin Åkerman, Joe Manganiello, Sadie Stanley m.fl.

Familjeliv innehåller oftast mindre problem och gnissel sinsemellan, det är vardagsmat, inget snack om saken. Dottern Clancy (Sadie Stanley) vill ha en telefon och gå på fest, medan sonen Kevin (Maxwell Simkins) tycker sitt liv är så tråkigt att han hittar på att sin pappa är astronaut. För den helt normala, amerikanska, familjen verkar livet tuffa på i en vanlig Svensson-takt, tills det uppenbarar sig att mamma Margot (Malin Åkerman) är en före detta lyxrånare. Hon tvingas av sina förra arbetsgivare att göra en sista stöt, vilket leder den minst sagt oförberedda familjen ut på djupt vatten.

Vad som inledningsvis ser ut som en tveksam high school-film, släpper turligt nog den sargen och rusar istället in i äventyrs- och spänningstunneln. Parallellt får vi följa föräldrarna och barnen för sig, och de två teamen stöter på en hel del oväntade och actionspäckade hinder. Barnens historia är utan tvekan mer intressant och utvecklade, för föräldrarnas sidospår är vid flera tillfällen riktigt uselt.

Helt okej som familjemys.

The Sleepover
"The Sleepover". Foto: Netflix.

Tonen är barnvänligare än vad man kan förvänta sig, för här kommer inga opassande sexskämt. Till skillnad från de senaste årens kväll-som-går-snett-filmer, till exempelvis Game Night (2018), är också barnen i centrum. Du kan alltså känna dig hellugn att låta dina 10-12-åringar se The Sleepover och de kommer troligtvis ha ganska roligt.

Tråkigt nog finns det en karaktär som sänker hela skeppet. Pappan Ron (Ken Marino) är en tröttsam pajasfigur vars liv verkar gå ut på att svettas, kräkas, och att ständigt ifrågasätta om han verkligen känner sin fru. En fullgod fråga efter detta avslöjande givetvis, men efter sisådär 4-5 frågesessioner tappar jag tålamodet.

Sammantaget snuddar helhetsupplevelsen på ett bottenbetyg, men förflyttningen från high school-drama till äventyrsfilm gör att "The Sleepover" räddas en aning. Inget för finsmakaren, filmstudenten eller egentligen filmkritikern, men det duger helt okej för familjen efter tacomyset i soffan.

För mer läsning se vår lista med tips på familjefilmer!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL