Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Prom. Foto: Netflix

The Prom (2020)

 • 2 tim 10 min
 • Musikal, Drama
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
10 december 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
10 december 2020

Varm musikal med fint budskap.

Ryan Murphy drog på stort när han arbetade fram "The Prom". Inte nog med att musikalens sång- och dansnummer är storslagna och färgsprakande. Han har även fått med sig en stjärnfylld ensemble.

 • Regi:
  Ryan Murphy
 • Manus:
  Bob Martin, Chad Beguelin
 • I rollerna:
  Meryl Streep, James Corden, Nicole Kidman, Kerry Washington m.fl

Broadwaystjärnorna Barry Glickman (James Corden) och Dee Dee Allens (Meryl Streep) karriärer får sig en rejäl törn när deras musikal läggs ned efter att den fått brutalt dåliga recensioner. Glickman och Allens får i samma veva höra om en gymnasieelev (Jo Ellen Pellman) i Indiana som utesluts från sin bal på grund av hennes sexuella läggning. 

Stjärnorna ser då sin chans att få lite positiv publicitet och rädda sina karriärer genom att hjälpa den stackars eleven att gå på balen med sin flickvän. Men det blir inte riktigt så enkelt som Broadwaygänget tänkt sig – trots deras stjärnstatus.

Färgstarkt när Meryl Streep briljerar

Om namnet Ryan Murphy låter bekant är det inte särskilt konstigt. Den nu 55-årige regissören och producenten ligger bakom flera stora serier, inte minst långkörararen Glee, som vi känner igen mycket från i The Prom. Här återkommer pampiga nummer med mäktig dans och stora känslor. Den främsta skillnaden är att låtarna nu inte är covers, utan helt nyskrivna med texter som grundar sig i filmens handling.

En handling som känns fräsch och spännande. Även om filmens kärna är musiken så har den förvånansvärt många lager och en hel del budskap. Homosexualitet, homofobi och utanförskap är bara några av alla ämnen som behandlas i filmen. Dessutom skickas flera kängor och pikar ut till normer och konservativa åsikter under filmens gång. 

Musiken och handlingen backas upp av en rollista som heter duga. Meryl Streep briljerar som vanligt och får sjunga tillsammans med bland annat Nicole Kidman och James Corden. Hela den stjärnfyllda ensemblen gör det och bjuder på imponerande skådespel och sång. Men även om det mesta går hem, så är vissa nummer för långa och får den faktiska handlingen att halta. Det gör att filmen i slutändan inte når riktigt hela vägen fram.

Sammantaget är "The Prom" på Netflix en varm och färgsprakande musikal med en hel del storslagna musiknummer. Att få se en lysande Meryl Streep i ännu en musikalisk roll är sevärt i sig. 

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL