The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes (2022)

The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes (2022)

  • 1 tim 41 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Uppdaterad 02 maj 2022 kl. 14:05 | Publicerad 29 april 2022 kl. 15:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ny dokumentär ger intim inblick i stjärnans liv

Netflix har släppt en ny dokumentär om Marilyn Monroe som vill visa kvinnan bakom myten. Den ger en inblick i Monroes känslomässiga och visar hennes intelligens, men tyvärr bidrar den oavsiktligt till avhumaniseringen av Monroe.

  • Regi:
    Emma Cooper
  • I rollerna:
    Marilyn Monroe, John F. Kennedy, Robert F. Kennedy, Jane Russel m.fl.

The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes är baserad på journalisten Anthony Summers undersökande arbete om Marilyn Monroes liv och död. Summers genomförde mellan 1982 och 1985 tusentals intervjuer som resulterade i boken Goddess (1985). Dokumentären är baserad på den här boken, och även om informationen inte är ny så ges den ut i ett nytt format: vi får nu höra med egna öron vad som sades under vissa av Summers 650 inspelade intervjuer med allt från Monroes vänner och kollegor, till privatdetektiver som jobbade för fiender till Kennedybröderna.

Mycket av det som sägs är redan känt, men det kommer fram detaljer om Monroe som väcker uppmärksamhet. En Monroe-fantast, som förväntar sig tidigare okänd information, kommer att bli besviken, men kan definitivt uppskatta vännernas intima berättelser om relationen till Marilyn. För den som är nyfiken på kvinnan bakom myten så kan detta vara en bra dokumentär att börja med. Den introducerar nämligen både Monroes privatliv och konspirationsteorierna kring hennes död.

Vacker film men ytliga skildringar

Vackra bilder och videor romantiserar USA från mitten av 1900-talet och gör dokumentären till en fröjd att kolla på, inte minst på grund av dem på Monroe. Eftersom intervjuerna var inspelade på kassetter finns det inte videor på personerna som pratar. Detta löser regissören Emma Cooper genom att låta skådespelare mima till originalinspelningarna. Klippen kan ses som störiga eftersom det märks att videon inte hör till ljudet. Dock så skapar det variation i dokumentären som annars mestadels skulle bestå av samlingsverk och klipp på Summers.  

Att The Unheard Tapes är bildskön underlättar den klumpiga övergången mellan biografi och konspirationsteorier, som tyvärr underminerar förmänskligandet av Monroe. Summer och Cooper vill visa kvinnan bakom den mytomspunna fasaden, men tyvärr fortsätter de emellanåt att spela på myterna som förföljde stjärnan genom hennes liv. Monroes relationer med John och Robert Kennedy diskuteras flitigt, med god rätt, men fokuset ligger mycket på hennes sexuella relationer med bröderna.

 Även om relationen med Kennedybröderna främst var sexuell så känns det som att detaljer om hur privatdetektiver avlyssnade sexakterna och att hon ”delades” av bröderna kunde presenterats på ett snyggare sätt. När Monroes roll som sexsymbol kombineras med hennes egna sexliv så skapar det chockvärde, och tyvärr bidrar det till att hon blir förminskad till ett köttstycke. Vad personerna sa i intervjuerna går inte att ändra på, men Cooper skulle kunnat framföra informationen på ett sätt som gör att Monroe låter mindre som ett objekt och mer mänsklig.

Monroe som politiskt hot

Vad Cooper och Summer dock lyckas med är att krossa myten om Monroe som en dum blondin. Hon var en intelligent kvinna som ville bli tagen på allvar både som människa och skådespelare, och dokumentären visar detta väldigt tydligt. Det läggs ett fokus på Monroes politiska relationer som vanligtvis brukar vara synonymt med hennes förbindelse med Vita huset. Monroe uttryckte vänstervridna åsikter och hade relationer med landsförvisade kommunister och socialister, vilket klassade henne som en säkerhetsrisk av FBI.

Dokumentären lämnar mycket åt fantasin och det efterfrågas mer detaljer, exempelvis om Monroes politiska åsikter och relationen till vännerna. Dock så är kanske charmen med Marilyn Monroe att man inte vet allt. Trots att hon fortfarande är en av världens mest kända kvinnor så är det mycket som lämnats osagt, vilket syns tydligt i Summers intervjuer där många inte vill prata om Monroe eller natten hon dog.  Alla dessa frågor utan svar bidrar till fascinationen över kvinnan bakom legenden. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL