George Clooney och Caoilinn Springall i huvudrollerna.

The Midnight Sky (2020)

 • 2 tim, 2 min
 • Sci-fi, Drama
 • Netflix
23 december 2020 kl. 18:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Välgjord och välspelad film, men som inte riktigt berör.

En av de sista Netflix-produktionerna att ha premiär 2020 är "The Midnight Sky" av och med George Clooney. Filmen är baserad på boken "Good Morning, Midnight" av Lily Brooks-Dalton och har premiär idag, 23 december.

 • Regi:
  George Clooney
 • Manus:
  Mark L. Smith
 • I rollerna:
  George Clooney, Caoilinn Springall, Felicity Jones m.fl.

Ett rymdskepp och dess besättning är på väg tillbaka från ett uppdrag på en av Jupiters månar. Denna himlakropp är nämligen tänkt som ett substitut till Jorden vars levnadsförhållanden kraftigt förändrats till det sämre under de senaste åren. Vad de inte vet är att förhållandena på Jorden försämrats ytterligare under tiden de varit iväg och bortom radiokontakt. Till den grad att det är direkt skadligt för dem att återvända. 

På en evakuerad forskningsstation långt ute i ingenstans har forskaren Augustine (George Clooney) anmält sig som frivillig att stanna kvar. Hans uppgift är att informera besättningen på rymdskeppet om de förändrade förhållandena på Jorden så fort de återfår radiokontakt. När det väl blir dags att kontakta besättningen upptäcker Augustine att signalerna han skickar ut är för svaga. Han måste därför försöka ta sig till en annan forskningsstation som har möjlighet att skicka ut starkare signaler.

Samtidigt uppe i rymdskeppet kämpar besättningen för att ta sig helskinnade hem. Oförutsedda händelser tvingar dem att ta en alternativ rutt hem, vilket innebär att de färdas genom outforskat och potentiellt farligt rymdterritorium.

"Saknar den där nerven."

Felicity Jones i rymden
Felicity Jones i "The Midnight Sky". Foto: Netflix

"The Midnight sky" har många egenskaper som en bra film bör ha: snyggt foto, bra specialeffekter, finstämd musik samt skådespelare som bjuder på stabila rollprestationer. Filmen saknar dock en viktig komponent – den levererar inte riktigt på det emotionella planet. 

Flera gånger under filmens gång ställs jag som tittare inför scener som borde beröra mer än de gör. Scenerna som är menade att vara spännande och pulshöjande är visserligen kompetent utförda, men lämnar min puls i viloläge. Under de ögonblick där jag förväntas känna starka känslor och kanske till och med fälla en tår förblir mina ögon och kinder torra. Det är för trevande och Clooney får inte riktigt till den där nerven som gör en riktigt bra film. 

Med det sagt vill jag poängtera att "The Midnight Sky" på Netflix fortfarande är en bra film. Den har som sagt flera kvaliteter och som det ser ut nu är slutresultatet en aning medioker, men samtidigt sevärd film.

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL