Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Hater (2020)

The Hater (2020)

 • 2 tim 15 min
 • Drama, Thriller
 • Netflix
August Klittmar | Recension
31 juli 2020
August Klittmar | Recension
31 juli 2020

Snillrikt konstruerat thrillerdrama med högintressant och empatilös huvudkaraktär.

Jan Komasa, den polska regissören bakom det Oscarsnominerade dramat ''Corpus Christi'', visar återigen prov på hög kvalitet med det fascinerande thrillerdramat ''The Hater''. Maciej Musialowski gör en fantastisk rolltolkning av en totalt empatilös ung man, som tagit på sig rollen som saboterande nättroll.

 • Regi:
  Jan Komasa
 • Manus:
  Mateusz Pacewicz
 • I rollerna:
  Maciej Musialowski, Vanessa Aleksander, Danuta Stenka, Jacek Koman m.fl.

Från den polska och enormt begåvade regissören Jan Komasa, vars starka Corpus Christi Oscarnominerades på årets gala, kommer nu ett snillrikt konstruerat thrillerdrama, där en ung mans slughet i kombination med hans inre frustration visar sig få ödesdigra konsekvenser för hans omgivning. Här finns gott om politiska undertoner och rejält med substans för den som är ute efter något utöver det vanliga. 

Det handlar om Tomasz (Maciej Musialowski), som efter att ha blivit relegerad från sin skola för plagiat får anställning på en PR-byrå. Med en utomståendes ögon är detta inget annat än en arbetsplats från helvetet – känslokalla och till synes samvetslösa marknadsföringsexperter, som hopkurade framför sina datorer sysslar med att smutskasta och på ett högst tvivelaktigt sätt krossa konkurrenter på direktiv från klienterna de arbetar för.

Exempel: Hur kan de minska en fitness-influensers inflytande? Enkelt, de sprider ut falska rykten om att hennes nya juice leder till gulaktiga utslag på händerna. Plötsligt har hon fått så mycket hat att hon inte kan fortsätta sin verksamhet. 

Ja, om en byrå som denna lägger sig i något så känsligt som politik, då kan det få enorma konsekvenser. The Hater handlar om just detta, hur Tomasz får i uppdrag att sabotera för stadens lovande borgmästarkandidat.

Tomasz metoder är redan från början totalt ohederliga, och i takt med att han mer och mer förlorar sig själv i sin egen frustration, desto mer drastiska blir dem. Föräldrarna tycks inte vara en del av hans liv och det är istället ett välvilligt, men något föraktfullt par – bekanta till Tomasz familj – som hjälpt till att finansiera hans utbildning. Att paret dessutom är välbärgade och starka anhängare av den borgmästarkandidat som Tomasz fått i uppgift att sabotera för, gör förmodligen honom än mer motiverad att lyckas. De har också en dotter, Gabi (Vanessa Aleksander), som Tomasz är lite väl förtjust i.

Både "Corpus Christi" och "The Hater" följer unga män som hamnar i svåra och komplicerade situationer som man undrar om de kommer ta sig helskinnade ur. The Hater upplever jag dock som mer cynisk i jämförelse, där den fullkomligt osympatiske Tomasz står i centrum. Men även fast han är ett svin är hans resa fascinerande och, framförallt, vart han i slutändan hamnar. För även om filmen går mot ett oundvikligt klimax, som man kan ana en bra bit innan det inträffar, får detta klimax oanade konsekvenser som försätter vår huvudperson i en oväntad position. Det rika paret har fått fungera som mecenater i hans hunger efter framgång.

Naturligtvis ger filmen en skrämmande bild av vilken skada ett fåtal manipulativa personer kan göra med god dator- och internetkännedom. Filmen berör utan tvekan hela debatten kring fejknyheter och visar också, på ett fullständigt skoningslöst sätt, hur farligt och vidrigt det är att manipulera folk. The Hater är en omtumlande film och gjorde ett starkt intryck på mig.

För mer läsning, se vår lista med de bästa nya filmerna på Netflix!

NÄSTA ARTIKEL