Nu på bio

Det senaste på biofronten!

"The Crown" (säsong 3)

"The Crown" (säsong 3)

  • 10 x 60 min
  • Drama, Biografi
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
04 november 2019
Jonatan Blomberg | Recension
04 november 2019

Olivia Colman har praktiskt taget redan säkrat sin Emmy för "The Crown".

Det händer inte särskilt ofta att man byter ut en skådespelerska, som både vunnit en Golden Globe och en Emmy för sin huvudroll, i en serie som har en budget på cirka 100 miljoner pund per säsong. Men Claire Foy är helt enkelt för ung för att spela Drottning Elizabeth II under de två kommande säsongerna, vilket är varför den Oscarsvinnande skådespelerskan Olivia Colman nu tar över och fullständigt briljerar i rollen.

  • Skapare:
    Peter Morgan
  • I rollerna:
    Olivia Colman, Helena Bonham Carter, Tobias Menzies m.fl.
Olivia Colman i "The Crown".
Olivia Colman i "The Crown". Foto: Netflix

Under den tredje säsongen av The Crown ser vi även Helena Bonham Carter i rollen som Prinsessan Margaret och Tobias Menzies som Drottning Elizabeths make Philip. Alla tre gör så pass bra insatser att faktumet att samtliga huvudrollsinnehavare bytts ut knappt märks av, vilket är riktigt imponerande.

Handlingen i den tredje säsongen påminner givetvis om de två tidigare, även om avsnitten möjligtvis känns en aning mer fristående och ofta berättar om en specifik historisk händelse ur Drottningens och Storbritanniens liv.

Vi får exempelvis ett avsnitt som handlar om en katastrof där väldigt många barn dör, ett annat om konspirationsteorier, ett där Prins Charles lär sig om Wales historia, ett om Philips mamma i Grekland och ett annat när Prinsessan Margaret åker på USA-turné. Det går tydligt att dela upp avsnitten, även om de alltid på ett eller annat sätt ökar vår förståelse för antingen Drottningen personligen eller hela det brittiska kungahuset.

Olivia Colman och Tobias Menzies i "The Crown".
Olivia Colman och Tobias Menzies i "The Crown". Foto: Netflix

Produktionsmässigt fortsätter "The Crown" att leverera några av de mest imponerande scenerierna, rekvisitan och kostymerna, som går att se på tv idag. Vilket kombinerat med ett skådespel på allra högsta nivå såklart gör att vi ligger och nosar på högsta möjliga betyg för säsongen.

Men med tio timmars material är det kanske inte helt enkelt att leverera på den tokhöga nivån genom hela säsongen, vilket är varför vi i slutändan ändå landar på en av årets mest solklara fyra av fem. Med Emmy-vinsten nästa höst så gott som säkrad för Olivia Colman i huvudrollen.

För mer läsning, se vår lista över de bästa serierna!

NÄSTA ARTIKEL