Nu på bio

Det senaste på biofronten!

the chef show säsong 1

"The Chef Show" (säsong 1)

  • 8 x 30 min
  • Dokumentär, matlagning
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
21 juli 2019
Jonatan Blomberg | Recension
21 juli 2019

Härlig feelgood-matlagning för filmnördar.

Det är nog ingen överdrift att påstå att det alltid finns någon form av matlagningsprogram under dygnets samtliga timmar på den tablålagda "gammelteven". Då räknar jag inte ens med de kanaler som enbart visar matlagning.

  • I rollerna:
    Jon Favreau, Roy Choi, Gwyneth Paltrow, Robert Downey Jr., Tom Holland m.fl.
Jon Favreau och Roy Choi i "The Chef Show".
Jon Favreau och Roy Choi i "The Chef Show". Foto: Netflix

När streamingtjänsterna slog sig in på marknaden var det till en början med högkvalitativa och påkostade serier i stil med House of Cards, men under de senaste året har man även börjat etablera sig bland matprogrammen. Ett av de bättre, speciellt för film och TV-intresserade, är Netflix nya The Chef Show med regissören, manusförfattaren och skådespelaren Jon Favreau och stjärnkocken Roy Choi.

Kanske minns du Favreaus långfilm Chef, från 2014, om mästerkocken som sade upp sig för att starta en "foodtruck"? Favreau spelade huvudrollen i filmen, som även hade skådespelare som Scarlett Johansson och Robert Downey Jr. i rollistan, och hyllades bland annat för att han lagade maten "på riktigt" i den.

Bakom kulisserna var det Roy Choi, som tog fram recepten och lärde upp Favreau allt han behövde kunna under inspelningarna. Choi, själv en mästerkock som sade upp sig och startade ett foodtruck-företag, som idag är ett av de mest kända i hela USA, var alltså filmens "expert" och blev under inspelningen mycket god vän med Favreau.

Tom Holland och Robert Downey Jr. bjuds på mat i "The Chef Show".
Tom Holland och Robert Downey Jr. bjuds på mat i "The Chef Show". Foto: Netflix

I "The Chef Show" så får vi se Favreau och Choi laga mängder med helt fantastiska måltider, många från Chef men de låter även andra kändisar visa upp sina matlagningstalanger. Alltid med underhållande och filmnördiga, eller matnördiga, diskussioner rakt igenom avsnitten.

Under ett avsnitt får vi exempelvis hälsa på hos regissören Robert Rodriguez, som visar sig vara en pizzabagare av världsklass. I ett annat får vi se Tom Holland äta sin första mussla, medan Robert Downey Jr. tittar på. Det snackas om Iron Man-inspelningarna, om när Rodriguez packade Benicio Del Toro full av pizza och att Gwyneth Paltrow inte ens minns att hon var med i Spider-Man: Homecoming.

Men den röda tråden genom alla avsnitt är ändå kärleken till maten. Att kunna göra fel och att få prova sig fram. Favreaus vilja att bli bättre (och han är redan sinnessjukt duktig) på att laga mat och den underbara kemin mellan honom och Choi, gör The Chef Show till en av årets härligaste och mest underhållande feelgood-serier. Det enda problemet är bara att man blir så sjukt hungrig hela tiden.