Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tell Me When

Tell Me When (2021)

 • 1 tim 35 min
 • Komedi
 • Netflix
Filmtopp
Mimi Dahlén | Recension
24 april 2021
Filmtopp
Mimi Dahlén | Recension
24 april 2021

Smaklöst och tråkigt i Netflix nya komedi.

Det är en balansgång att skapa en film som är den perfekta mixen av drama och komedi. Tell Me When trillar av snöret redan de första minuterna.

 • Regi:
  Gerardo Gatica
 • Manus:
  Gerardo Gatica
 • I rollerna:
  Jesús Zavala, Ximena Romo, Verónica Castro m.fl.

Will (Jezús Zavala) är en typisk millenial uppslukad av jobbet och mobilen. På en överraskningsfest undrar hans familj varför han har valt ett liv i den här sortens ensamhet. Har han inga vänner? Är jobbet verkligen viktigast av allt? För att ge sitt barnbarn mersmak på livet tar Wills morfar med honom ut på en utflykt i öknen där han planerar att ge honom en present. Han dör dock innan han får chansen.

Presenten är en lista med saker att göra och platser att se i morfaderns hemstad Mexico City. Det var hans önskan att Will skulle uppleva samma livsglädje i staden som han gjorde i sin ungdom och Will beslutar sig för att börja kryssa av listan. Väl i den färgsprakande staden möter han Dani (Ximena Romo), en minst lika sprudlande kvinna. Plötsligt förstår Will vad han har missat.

Är ett litet drag på smilbanden för mycket begärt?

Efter tjugo minuter in i filmen var jag tvungen att läsa beskrivningen igen. Komedi? Verkligen? Efter ytterligare tjugo minuter undrade jag om den vedertagna betydelsen av ”komedi” förändrats sedan jag sist kollade. Komedi kan visserligen gestaltas på flera sätt och allt behöver inte vara ”Hjälp, jag kissar på mig” men något litet drag på smilbanden är väl inte för mycket att begära?

Tell Me When är varken rolig eller särskilt dramatisk. Där den bygger upp för skämt faller den platt. Klippningen gör sitt bästa för att rädda situationen men ett uselt manus bäddar för ett dömt projekt från start. De dramatiska momenten får inte tid att gro. De små utströsslade chanserna att skapa djup ignoreras för att ge rum till komedin som inte ens finns där. I slutändan säger storyn varken bu eller bä.

Vad som verkligen borde porta Gerardo Gaticas ”komedi” från samtliga visningsställen är den uråldriga konstellationen av en livsglad kvinna som ska rädda den bittra mannen. Det är uttjatat, tröttsamt och framför allt dåligt föredöme. Gör en film från Danis perspektiv istället. Berätta hur hon sätter den självömkande Will på plats. Det vill jag se!

Vidare läsning:
How I Met Your Mother får en spin-off
Bra komedier på Netflix

NÄSTA ARTIKEL