Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Syskonen Willoughby (2020)

Syskonen Willoughby (2020)

 • 1 tim 32 min
 • Animerat, Komedi
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
23 april 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
23 april 2020

Charmig och mysig barnfilm med rapp humor

När det kommer till barnfilmer, som även passar den äldre publiken, har Pixar länge varit ohotad etta. Nu har Netflix gett sig in i kampen, och det med bravur.

 • Regi:
  Kris Pearn, Cory Evans, Rob Lodermeier
 • Manus:
  Kris Pearn, Lois Lowry, Mark Stanleigh
 • I rollerna:
  Will Forte, Ricky Gervais, Alessia Cara m.fl.
Stillbild ur filmen "Syskonen Wiloughby".
Foto: Netflix.

Willoughbys är en familj som ingen annan, mycket på grund av föräldrarna som negligerar och är allmänt elaka mot sina barn. När barnen till slut tröttnar på sina föräldrar bestämmer de sig för att göra sig själva föräldralösa och till sina egna föräldrar. Planen: skicka föräldrarna på en semester till jordens farligaste platser.

Men i takt med att föräldrarna åker på sin resa tvingas barnen själva ut på en farlig och spännande resa. En resa i jakten på en ny familj, och för att hitta meningen med att faktiskt ha en kärleksfull familj.

Oftast när filmskapare och filmbolag försöker med konsten att göra en film som är rolig för både barn och vuxna slutar det ofta i ett platt fall med pinsamt dåliga skämt. I Netflix nya familjefilm Syskonen Willoughbys är skämten välskrivna, rappa och sitter klockrent - både skämten riktade åt barn och äldre. Jag kommer på mig själv med att skratta högt, flera gånger, redan efter ett par minuter. Dessutom har filmen ett viktigt och fint budskap. Något som jag tycker en bra familjefilm ska ha, och något som Pixar ofta lyckas med.

"Som inget annat jag sett"

Något som ligger bakom den lyckade humorn är filmens välskrivna och välkomponerade karaktärer som alla bjuder på sin humor och roliga egenskaper. Till exempel de urgulliga och charmiga tvillingarna Barnaby som inte säger mycket men ändå lyckas vara riktigt roliga. Eller berättarrösten, Ricky Gervais, i form av en katt som kommer med sin egna något mörka och humoristiska twist.

Det som ändå slår mig först när jag ser på filmen är den underbara och något märkliga animeringen. Det är som inget annat jag sett tidigare. Det är en blandning av allt möjligt. Lite lera, lite hår och lite datoranimering. Blandningen gör filmen till ett färgsprakande och kontrastrikt visuellt äventyr som man dras in i från första rutan.

”Syskonen Willoughbys” är verkligen en mycket underhållande och välskriven familjefilm som jag tror passar både stora som små. Den har allt som en familjefilm ska ha. Humor, äventyr, underhållande karaktärer och slutligen ett fint budskap. 

NÄSTA ARTIKEL