Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
So My Grandma's a Lesbian! (2019)

So My Grandma's a Lesbian! (2019)

 • 1 tim 34 min
 • Komedi, Romantik
 • Netflix
Ebba Pettersson | Recension
23 januari 2021
Ebba Pettersson | Recension
23 januari 2021

Ett bra budskap som försvinner i stereotyper.

Regissören Ángeles Reiné började skriva "So My Grandma's a Lesbian!" för sju år sedan - och det märks. För uppenbarligen har vi kommit längre än så här med våra fördomar och vårt konservativa tänkande, eller?

 • Regi:
  Ángeles Reiné
 • Manus:
  Ángeles Reiné
 • I rollerna:
  Rosa Maria Sardà, Verónica Forqué, Ingrid García Jonsson m.fl.

Den unga advokatkvinna Eva ska gifta in sig i en rik och ultrakonservativ familj, men så bestämmer sig hennes 70-åriga mormor Celia för att gifta sig med sin väninna. Det är IMDb:s beskrivning av den här filmen, och visst stämmer det även fast det låter lite märkligt.

So My Grandma's a Lesbian! (ja, med ett utropstecken) är en spansk film som handlar om de två äldre kvinnorna, Celia och Sofía, som kommer ut ur garderoben - eller klädskåpet som de själva väljer att kalla det - och möts av en rad fördomar.

Jag vill tro att filmen i grunden har ett bra budskap, att kärlek är kärlek och att man ska leva sitt liv och inte bry sig om vad andra tycker. Men det försvinner i en rad trötta stereotyper. Jag blir även nästan illa berörd av hur kvinnornas familjer beter sig närmast homofobiskt.

Eva går på som en ångvält över Celias beslut att gifta sig med en kvinna och får allting att handla om sig själv och sitt eget giftermål. Hon gaddar sedan ihop sig med Sofías son Jorge som också vägrar förstå att kvinnorna faktiskt är kära i varandra.

Ett skämt är inte roligt om ingen skrattar åt det.

So my grandma's a lesbian
Foto: Netflix.

Visserligen är nog en del av filmens mening att jag ska bli irriterad över hur karaktärerna agerar. Det finns en sensmoral i hur Eva och Jorge skyller sina fördomar på att de bara vill deras bästa. De menar att kvinnorna får vara kära i varandra, men att de inte borde gifta sig då både påven i Vatikanen och byborna i deras lilla spanska by kommer att sprida hat, även fast det egentligen är Eva och Jorge själva som är trångsynta.

Men samtidigt är ett skämt inte roligt om ingen skrattar åt det, och det här ska trots allt vara en komedi.

Filmens behållning ligger ändå i de häftiga kvinnorna Celia och Sofía som spelas av Rosa Maria Sardà och Verónica Forqué. De tar ingen skit - inte ens från påven. Men filmens titel kunde de väl ändå ha skippat? Eller åtminstone ändrat till något mer passande? För som en recension på Letterboxd lyder, "a gay movie? where".

MER LÄSNING: Bästa serierna på Netflix 2021!

NÄSTA ARTIKEL