Se Eddie Murphy göra comeback som Axel Foley i Snuten i Hollywood 4

Recension: Snuten i Hollywood: Axel F (2024)

 • 1 tim 55 min
 • Action, komedi
 • Netflix
Andreas Ziegler
03 juli 2024 kl. 08:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Eddie Murphy i god form i annars halvtam actionkomedi

"Snuten i Hollywood: Axel F" är ett halvtamt försök att blåsa liv i en gammal filmserie. Eddie Murphy har dock sina stunder och vi bjuds även på ett antal underhållande biljakter.

 • Regi:
  Mark Molloy
 • Manus:
  Will Beall, Tom Gormican & Kevin Etten
 • I rollerna:
  Eddie Murphy, Joseph Gordon-Levitt, Taylour Paige, Judge Reinhold, John Ashton, Kevin Bacon, Paul Reiser, Bronson Pinchot m fl.

"Beverly Hills Cop" (1984), som hette "Snuten i Hollywood" i Sverige, gjorde Eddie Murphy till en storstjärna. Han spelade Axel Foley, en ung opolerad snut från Detroit som ställde till kalabalik i Kaliforniens finaste kvarter med sina bondfångar-taktiker. Filmen fick två uppföljare. Jag gillar alla tre filmerna, även den ökända tredje filmen (jag var nio, han var på ett nöjesfält, det var skitkul) Nu, fyrtio år efter första filmen hade premiär, återvänder Eddie Murphy till sin paradroll i Beverly Hills Cop: Axel F. Den här gången är han skumma snutar på spåren.

Eddie Murphy, Taylour Paige och Joseph Gordon-Levitt i Beverly Hills Cop: Axel F. Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

Halvtam regi

De tre första filmerna hade alla olika regissörer. Det de hade gemensamt var en snabbpratande Eddie Murphy och en puls; själva storyn i filmerna var inte vidare sofistikerad, men de hade en puls. Axel Foleys ledmotiv, komponerat av Harold Faltermeyer, var inte bara en käck synt-slinga, utan även något som gav filmerna en stadig puls; filmerna hade rask takt. Snuten i Hollywood: Axel F är regissören Mark Molloys första långfilm. Det märks framför allt i det haltande tempot, som är väldigt ojämnt. Filmens undertitel Axel F, som även är namnet på ledmotivet, känns nästan ironisk i sammanhanget.

Berättandet saktas exempelvis ner ganska så ordentligt av att de har kastat in Axels dotter, Jane (Taylour Paige), i mixen. De har en oerhört klyschigt problematisk relation, som är skittråkig att följa, rent ut sagt.

Många av filmens bästa scener utspelar sig i bilar... och ett par andra fordon. Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

Eddie Murphy i god form

Jag säger halvtam, för "Axel F" har sannerligen sina stunder. Eddie Murphy är i skrivande stund 63 år gammal. Han är lite rundare och vi får inte se några scener där han springer vidare fort, men han är fortfarande lika rapp i käften. Scenen där han kommer på ett par busar med att söka igenom ett kontor och lyckas övertyga dem om att han har skickats av deras chef är i klass med skitsnacket han drog i den första filmen för att prata sig in på diverse ställen.

Filmen bjuder även på ett antal underhållande biljakter. Min favorit är nog den där han snor en trehjulad liten bil för att försöka komma undan från buset.

"Axel F" haltar med sin dussinstory och sin halvtama regi, men de där ljusglimtarna kommer nog räcka för att många fans av originalet ska känna igen sig. Det har redan börjat viskas om en femte film. De får gärna anlita en bättre manusförfattare. Och, för helvete, sätt någon erfaren i regissörsstolen.

LÄS OCKSÅ: Nya filmer och serier på Neflix i juli 2024

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL