Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Foto: Netflix.

Signs (säsong 1) – En polsk The Killing

  • 8 x 45 min
  • Thriller
  • Netflix
Andreas Ziegler | Recension
25 juli 2020
Andreas Ziegler | Recension
25 juli 2020

Polsk idyll skakas av mord, korruption och intriger.

Signs tar oss med till en liten idyllisk by som skakas av ett mord, vilket leder till att byns värsta hemligheter börjar uppdagas.

  • Skapare:
    Przemysław Hoffmann och Błażej Przygodzki
  • I rollerna:
    Andrzej Konopka, Miroslaw Kropielnicki, Helena Englert, Magdalena Zak m.fl.

Sowie Doly verkar vara en typisk idyllisk småstad, omgärdad av vackra vidsträckanade ängar och den grönaste av skogar. Det är en stad där alla känner varandra. Det är dock även en stad med många hemligheter. Ett mord, som bär starka likheter med ett tio år gammalt olöst fall, gör att dessa hemligheter börjar bubbla upp till ytan. Det är upp till den nyinflyttade och vresige polischefen Trela (Andrzej Konopka) att lösa mordet och försöka navigera bland alla hemligheter.

"Signs" är en polsk* serie som bjuder på nästan allt vi kan tänkas önska oss av en deckare. Alla verkar ha något att dölja i den lilla staden. Borgmästaren (Miroslaw Kropielnicki) försöker få igång stadens ekonomi genom att öppna en gruva i regi av affärsmannen Targosz (Mariusz Ostrowski). Men vad finns egentligen i den där gruvan, som varit stängd sedan andra världskriget? Har dess hemligheter något med mordet att göra? Vilken roll spelar egentligen sektledaren Jonasz (Andrzej Mastalerz) i det hela?

Agata (Helena Englert), borgmästarens rebelliska dotter, och Nina (Magdalena Zak), polischefens ordentliga dotter, inleder en vänskap som visar sig vara destruktiv, och inte bara för dem själva. Fader Roman (Rafal Cieznski) leder en egen utredning av sina församlingsmedlemmar, vilket ger oss ytterligare ett perspektiv.

*Notera att Netflix kan vara förinställt på den engelskspråkiga dubbningen. Det är, så klart, upp till var och en att avgöra om Signs ska ses på polska eller engelska.

Den vresige polismästaren och den mystiske sektledaren. De kommer inte direkt överens. Foto: Netflix.
Den vresige polismästaren och den mystiske sektledaren. De kommer inte direkt överens. Foto: Netflix.

Ja, det är mycket som händer i "Signs". Och då har jag ändå bara skrapat på ytan. Det hade lätt kunnat bli rörigt. Saken är den att det aldrig blir för rörigt, tycker jag. Detta beror till stor del på att manuset är väldigt välskrivet. Dialogen är enkel och rakt på sak när den behöver vara det. Andra gånger är den mer komplex. Ibland är den till och med metaforisk.

"Signs" är en karaktärsdriven deckare, där intrigerna mellan karaktärerna är vad som driver handlingen framåt. En TV-serie som är så pass välskriven som Signs hade aldrig funkat utan bra skådespelare. Jag känner inte till vidare mycket om den polska film- och TV-industrin, men det känns som att det här kan vara några av de bästa skådespelarna i landet. Så pass välspelad är Signs.

"Signs" bär vissa likheter med "The Killing". Båda serierna utgår från ett mord, vars utredning uppdagar korruption och intriger. När Signs är som bäst är den nästan bättre än The Killing, skulle jag vilja påstå. De vackra polska skogarna och ängarna slår dessutom det regniga och gråa Seattle i The Killing med hästlängder

"Signs" är uppe och nosar lite på toppbetyget. Serien får dock lite avdrag för att den hela tiden vill dröja med svaren, för att vissa av bihandlingarna inte håller lika hög kvalité som resten och för att folk är så förbannat dåliga på att gömma saker i Sowie Doly. Eller är övernaturligt duktiga på att hitta saker.

I sammanhanget är detta dock petitesser. För "Signs" är den bästa thriller-serien jag har sett i år.

För den som undrar, säsong 2 av "Signs" har redan sänts i Polen.

För mer läsnings --> Scrolla vidare eller spana in vår lista med nya serietips på Netflix!