Schumacher. Foto: Netflix

Schumacher (2021)

 • 1 tim 52 min
 • Dokumentär, Sport
 • Netflix
Sebastian Ahokas
17 september 2021 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gedigen dokumentär om racingens största någonsin.

Oavsett hur insatt du är i racing och Formel 1 så kan jag nästan garantera att du hört namnet Schumacher. I Netflix dokumentär om racingens kanske största stjärna någonsin får vi följa hans fantastiska karriär.

 • Regi:
  Hanns-Bruno Kammertöns, Vanessa Nöcker, Michael Wech
 • Manus:
  Hanns-Bruno Kammertöns, Vanessa Nöcker, Michael Wech
 • I rollerna:
  Michael Schumacher, Mika Häkkinen, David Coulthard, Damon Hill m.fl

Redan som barn var det tydligt att det var motorer som Michael skulle hålla på med, säger hans pappa, och berättar om hur han körde runt i en liten gokart-bil med motor från en gammal moped. Snabbt tog sig Michael hela vägen till Formel 1 och racingens finrum. Där blev han snabbt tysken alla pratade om.

Michael Schumacher vann sju VM-titlar under sin legendariska karriär på banan. Han anses vara tidernas störste F1-förare och revolutionerade mer eller mindre sporten med sin körning. I Netflix dokumentär med hans namn får vi inte bara ta del av alla hans titlar, utan även livet utanför racerbanan med familjen och livet i strålkastarljuset. 

LÄS OCKSÅ: 6 riktigt coola biljakter på film

Något långsam för att handla om racing.

Även om racing och Formel 1 är utanför mitt sportsliga fokus och intresse så har det varit helt omöjligt att missa Schumachers otroliga karriär. Därför var det extra intressant att på djupet få ta del av hans liv.

För den som inte är superintresserad av varken sport eller Formel 1 är dokumentären om denna legend helt klart sevärd, och den lyckas vara både underhållande och intressant för den oinsatte. Bara en sån sak ger ett bra betyg, med tanke på hur många dokumentärer det finns som mer eller mindre kräver förkunskaper eller intresse.

Det är dock lite märkligt och en viss besvikelse att en dokumentär om något så snabbt som racing kan vara så långsam. Då och då är det nästan som att dokumentären hamnar i depån och har svårt att komma igång igen.

Den står på samma ställe, stannar upp på samma stillbilder eller bara hakar upp sig på samma sak under alldeles för lång tid. Visserligen är bilderna både snygga och fascinerande, men det blir lite väl långsamt ibland.

Michael Schumacher
Foto: Netflix.

När dokumentären väl är klar med sina depåstopp och kommer igång är den som sagt riktigt bra. Intervjuerna är många och intressanta. Dessutom lyckas arkivbilderna från hans race då och då till och med att få upp pulsen och det är svårt att inte leva sig in i alla dramatiska race.

Även om det så klart är racingen som ska vara i fokus så hade jag någonstans velat ta ännu mer del av vem personen Michael är. För uppenbarligen är han så mycket mer än en otrolig förare.

Netflix har lyckats göra en dokumentär om racing som även personer som inte gillar racing kan uppskatta. Det är en mycket intressant och stundtals rätt spännande dokumentär. Däremot hade det inte skadat om den var något snabbare, även om det inte går att komma ikapp Schumacher ändå. 

LÄS OCKSÅ: 24 saker du inte visste om Fast and Furious-filmerna

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL