Recension: ”Bet” (säsong 1) – så bra är Netflix remake av “Kakegurui”

Recension: ”Bet” (säsong 1) – så bra är Netflix remake av “Kakegurui”

  • 10 x 30-38 min
  • Drama
  • Netflix
Melwin Svalin
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Japansk manga har blivit till amerikansk Netflix-serie

Netflix senaste ungdomsdrama ”Bet” är baserat på den populära mangan “Kakegurui”. Resultatet är en stundtals överdriven och stiliserad live action-remake.

  • Skapare:
    Simon Barry
  • I rollerna:
    Miku Martineau, Ayo Solanke, Eve Edwards, Clara Alexandrova m.fl.

Hämnd, tonårsdrama och maktspel i Netflix nya “Bet”

Square Enix mangaserie ”Kakegurui” har tidigare gjorts till bland annat en anime-serie och även i Japan fått live action-remakes och uppföljare, båda i film och serieformat. Med Netflix nya serie Bet är det andra gången som man gör den till en live action-serie – men här med engelska som originalspråk. 

Då det är en adaption av manga, något jag inte tenderar att läsa, kan jag inte säga hur Bet står sig inom genren eller hur väl den blivit adapterad, eller står sig till de japanska versionerna. Jag kan inte heller kommentera kring effekterna och eventuella snedsteg eller förbättringar med att ha satt serien i en amerikansk kontext. Jag kan däremot säga att jag var underhållen rakt igenom, trots vissa skavanker. 

LÄS OCKSÅ: Netflix älskade thrillerserie återvänder med ny säsong – full av spänning

Foto: Netflix.

Stark insats av huvudrollsinnehavaren

Yumeko, som är seriens huvudkaraktär, presenteras som en tvångsmässig spelare, som gillar att ta risker och ibland lämnar en pokermatch eller duell till slumpen, mest för att kunna känna spänningen. Hon syns först på en kvarsittning, då spelandes poker, när rektorn kommer in och säger att hon fått sina tre varningar och stänger av henne. Miku Martineau gör en stark insats som Yumeko. Hon lyckas förmedla rollfigurens intensitet och excentricitet på ett trovärdigt sätt, särskilt i de närbilder som känns inspirerade av genrens mer expressiva anime-stil, även om vissa uttryck ibland kan kännas överdrivna. 

Det visar sig att hennes avstängning ingår i hennes plan för att komma till St. Dominic’s för att kunna utkräva hämnd för mordet på sina föräldrar. På den nya skolan kliver vi in i en förhöjd verklighet där gambling och elever styr ett internat, och där varken rektorer eller lärare syns till. Hela skolan och hela elevernas identitet och tillvaro kretsar kring gambling, där topp 10 på topplistan hamnar i elevrådet, som i sin tur styrs med järnhand av elevrådets ordförande, Kira. 

En gud som går bland dödliga

Kira har alla lärare och egentligen hela skolan i sin ficka, och har förmågan att få både elever och lärare att försvinna. Det är ett riskabelt åtagande att ta sig an någon i elevrådet, vilket är något som Yumeko gör redan den första dagen, trots att hon blir rådd av flera elever att avstå. Hon möter inget motstånd det första eller andra avsnittet överhuvudtaget, är överlägsen alla, även om hon får kämpa litegrann. Yumeko är nästan som en gud som går bland dödliga. Det dröjer innan hon förlorar något och får en riktig motgång. 

LÄS OCKSÅ: SVT presenterar nya Jens Lapidus-serien ”Försvararna” – då har den premiär

Foto: Netflix

Stundtals inte så smickrande visuella effekter

Visuellt grepp med snabba övergångar mellan bilderna, nästan som om sidor vänds. Vissa bilder påminner om bilderna från en manga-bok, eller när man bläddrar i en serietidning och ser bilderna flyga förbi. Vi blir påminda om att serien har sina rötter i mangan. Det fungerar oftast väl, men ibland blir det överdrivet – som när en scen delas upp i tre bilder för att visa två personers ögon och en vandrande figur i mitten. Eller i en annan, när det dyker upp en barometer som visar nivån på karaktären Ryans kärleksintresse – en crush-meter. 

Lektioner, vad är det?

Varken rektor eller lärare syns på St. Dominic’s och eleverna verkar trots den upphöjda och mycket stiliserade verkligheten inte ha några lektioner. Det är förståeligt att eleverna kan ha grepp om skolan med tanke på deras familjer ekonomiska situationer men ibland känns det som att valet av plats nästan är godtyckligt. Även om Bet ger tid och utrymme åt det intressanta maktspelet, gamblingkulturen och dramat mellan eleverna – som den också bör ge merparten av uppmärksamheten till – så skaver trovärdigheten som följd och det hade likaväl kunnat utspela sig någon annanstans. 

Serien hade kunnat dra nytta av att inte ge efter för löjliga effekter och göra Yumeko mindre oövervinnlig. Jag är detta till trots övertygad om att serien kommer locka många tittare på Netflix den kommande tiden med sina stora insatser, tonårsdrama och stiliserade verklighet. ”Bet” streamar just nu. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL