Recension: Murder Mystery 2 (2023)

Recension: Murder Mystery 2 (2023)

 • 1 tim 30 min
 • Komedi
 • Netflix
Eric Diedrichs
Uppdaterad 02 april 2023 kl. 05:02 | Publicerad 31 mars 2023 kl. 09:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Som en improviserad skolpjäs framför en greenscreen"

I dag är det premiär för Adam Sandlers och Jennifer Anistons "Murder Mystery 2". Filmtopps Eric Diedrichs chockas över hur tråkig Netflixfilmen lyckas vara.

 • Regi:
  Jeremy Garelick
 • Manus:
  James Vanderbilt
 • I rollerna:
  Adam Sandler, Jennifer Aniston, Mark Strong m.fl.
Recension: Murder Mystery 2 (2023)
Jennifer Aniston och Adam Sandler i Murder Mystery 2. Foto: Netflix

Oj, var ska man börja? Kanske med att omedelbart klargöra att jag tillhör dem som faktiskt gillar Adam Sandler. Visst, filmerna är många gånger skräp, men ofta underhållande sådant. Så är inte fallet med Murder Mystery 2, vars största mysterium är hur ofattbar tråkig den lyckas vara. Trots en förmodad budget på cirka 250 miljoner kronor känns det som att jag har spenderat 90 minuter på att kolla på en improviserad skolpjäs framför en greenscreen, där det bästa "skämtet" är att en grupp flamingor har blöjor på sig. Det finns inga förmildrande omständigheter som kan ursäkta detta.

För tredje gången totalt, och andra gången som makarna Spitz, syns Adam Sandler och Jennifer Aniston sida vid sida i filmens värld. Två skickliga skådespelare som under åren har blivit ikoniska. De har varit vänner i decennier och det syns i deras kemi. Det märks att de har haft kul ihop under arbetet med Murder Mystery 2, men frågan är om det är själva filmen eller den medföljande solresan som roat dem. Gissningsvis det sistnämnda. Filmen är inspelad på Hawaii – vilket gör det ännu mer förvirrande när hela stränder alldeles uppenbart är adderade digitalt i efterhand. Budgeten har knappast gått åt de digitala effekterna, om vi säger så. Fotot är så plastigt och glossigt att jag till och med tvingas ändra bildinställningarna på min TV – och jag hatar att ändra inställningarna på min TV.

Murder Mystery 2
Vem ligger bakom Maharajahs försvinnande? Foto: Netflix

Vännen kidnappas på storslaget bröllop

När vi introduceras för "The Spitz" märks det att deras relation går på tomgång. Audrey (Aniston) vill att de ska gå en kurs tillsammans så att de kan bli legitimerade detektiver, Nick (Sandler) menar att det inte behövs. Tur för dem att de blir bjudna på ett överdådigt bröllop när deras smällrika kompis Maharajah (Adeel Akhtar) ska kila stadigt. En semester är trots allt precis vad de behöver. Väl där blir Maharajah kidnappad och detektivduon får än en gång visa vad de går för.

Själva upplägget är det inget fel på. Visst, storyn är knappast revolutionerande, men det är ett klassiskt koncept där det finnas goda möjligheter att driva med "whodunnit"-genren, som är mer aktuell än på länge med Rian Johnsons Knives Out-filmer. Men, som du säkert redan förstår, har man misslyckats rejält med detta. Murder Mystery 2 är helt enkelt inte rolig, och försöker knappt vara det heller. Antalet skämt är få och de som väl slungas ut är pinsamt krystade. Gör dig själv en tjänst och slösa inte din tid på detta. Om det blir en tredje film hoppas jag på en spinoff om flamingornas blöjbytare – det hade varit betydligt roligare än detta. Sorgligt nog.

"Murder Mystery 2" finns nu att streama på Netflix.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL