Då har Konferensen premiär – Netflix svenska slasherfilm

Recension: Konferensen (2023) – överträffar alla förväntningar

 • 1 tim 40 min
 • Skräck, Komedi
 • Netflix
Sebastian Ahokas
13 oktober 2023 kl. 10:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kommunanställda hamnar i splatterfilm

Tänk dig en vanlig kompetensutveckling i en vanlig svensk stugby i en vanlig mörk skog. Inget speciellt med det. Men lägg till en hänsynslös mördare ute efter blod så får du grunden till Netflix nya svenska splatterfilm "Konferensen".

 • Regi:
  Patrik Eklund
 • Manus:
  Patrik Eklund, Thomas Moldestad, Mats Strandberg
 • I rollerna:
  Adam Lundgren, Christoffer Nordenrot, Katia Winter, Marie Agerhäll m.fl

Baserad på Mats Strandbergs roman med samma namn har nu Netflix försökt sig på något så oväntat som en svensk slasherfilm. Filmen börjar med att en grupp kommunanställda åker till en stugby någonstans i Sverige. Det är dagar före första spadtaget för det stora köpcentret som ska byggas i kommunen. Gruppen, ledda av avdelningschefen Ingela, ska vara i stugbyn för en kompetensutveckling och teambuilding. Resan börjar som förväntat med tråkiga möten, kaffepauser och en teambuildingövning som ingen riktigt vill vara med på.

Inga konstigheter där, men en efter en dör de kommunanställda och stugbyns personal. Den redan fruktansvärt tråkiga kompetensutvecklingsresan har blivit till en riktig mardröm. Det är nämligen en blodtörstig och hämndlysten mördare iklädd mask som traskar runt i stugbyn och blodigt dödar alla som kommer i hans väg. För att överleva måste gruppen komma samman och teambuilda som de aldrig teambuildat förr. För nu hänger deras liv på spel.

Överträffar alla förväntningar och imponerar

Konceptet svensk splatterfilm låter lika ospännande som kompetensutveckling. Men faktum är att Netflix faktiskt lyckas riktigt bra med Konferensen. I en tid då mycket som släpps på plattformen är lika blaskigt och smaklöst som kaffet från svenska lunchrums kaffeautomater, så är Patrik Eklunds slasher förvånansvärt välsmakande. Den har verkligen allt som en bra slasher ska ha och vara. En del humor, en del spänning och blod i överflöd. Det är skruvat och blodigt – utan att det går till överdrift.

För den utländska Netflix-publiken kommer "Konferensen" troligtvis mest ses som en underhållande slasher. Men för den svenska publiken kommer även igenkänningen att spela en stor del. Den svenska touchen med konferensrum, teambuildingövningar och byråkrati gör att man nästan kan känna igen karaktärerna från sin egen arbetsplats. Dock får vi inte tiden att riktigt lära känna de faktiska karaktärerna i filmen, vilket gör att man inte hunnit känna något innan de brutalt slaktas, en efter en.

Recension: Konferensen (2023) – överträffar alla förväntningar
Foto: Netflix.

"En storspelande Adam Lundgren"

Det är inte bara karaktärerna som man kan känna igen, även skådespelarna är mer än bekanta för den svenska publiken. Adam LundgrenChristoffer Nordenrot och Katia Winter är bara några av skådespelarna i den starka ensemblen. En ensemble som bjuder på flera starka prestationer, men där en storspelande Adam Lundgren kanske sticker ut mest.

Efter en mjukstart där vi blir någorlunda bekanta med den brokiga skaran kommunanställda är det full rulle hela vägen till eftertexterna. Konferensen tar sig inte på för stort allvar, utan kombinerar slashergenrens ingredienser på ett festligt vis med välskriven svensk twist. Dessutom är det hela väldigt snyggt med brutala effekter, effektiv klippning och läckert foto. Musiken sitter även den som en smäck och hjälper då och då till att höja pulsen. Det är helt enkelt en snygg och imponerande slasherfilm som Netflix bjuder oss på så här strax innan halloween.

"Konferensen" överträffar verkligen alla förväntningar och bjuder på en skruvad, blodig och mycket underhållande slasher av förvånansvärt hög klass. Aldrig har en kompetensutvecklingsresa varit så spännande. Trots att karaktärerna inte riktigt hinner sätta sig hos en så är det verkligen en sevärd film som Patrik Eklund fått till. Dessutom med Adam Lundgren i en roll som passar honom perfekt – som en motorsåg i en buk.

NÄSTA ARTIKEL