Recension: Den underbara historien om Henry Sugar (2023)

Recension: Den underbara historien om Henry Sugar (2023)

  • 37 min
  • Komedi
  • Netflix
Eric Diedrichs
27 september 2023 kl. 13:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Wes Anderson överraskar med kortfilm på Netflix

Nu finns Wes Andersons nya film "Den underbara historien om Henry Sugar" att streama på Netflix. Filmtopps Eric Diedrichs recenserar.

  • Regi:
    Wes Anderson
  • Manus:
    Wes Anderson, Roald Dahl
  • I rollerna:
    Benedict Cumberbatch, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Dev Patel m.fl.

Efter långrandiga The French Dispatch (2021) och bottennappet Asteroid City (2023) är Wes Anderson aktuell med Netflixkortfilmen Den underbara historien om Henry Sugar – hans bästa film på länge.

Rent visuellt fortsätter han att leka med teaterkulisser på ungefär samma sätt som i Asteroid City, men kvickare och helt klart mer underhållande. Framför våra ögon byggs den läckra världen i Den underbara historien om Henry Sugar ut – expanderar, krymper, byter skepnad – samtidigt som skickliga skådespelare som Ben Kingsley, Benedict Cumberbatch och Ralph Fiennes håller monologer i raketfart.

Den underbara historien om Henry Sugar är en finurlig varelse, blott 37 minuter lång – med förmodat fler manussidor än en Sagan om ringen-filmerna tillsammans. Så mycket dialog är det och så flinka måste skådespelarna vara i sin artikuleringskonst. "Sex laxaskar" är inget mer än en barnlek.

Den underbara historien om Henry Sugar
Benedict Cumberbatch och Ralph Fiennes. Foto: Netflix

Wes Andeson tvingas utmana sig själv

Berättelsen tar vid i Roald Dahls stuga där den älskade författaren (spelad av Ralph Fiennes) introducerar oss för berättelsen om Henry Sugar, men genom en omväg till Indien där Ben Kingsley kan se utan att behöva använda sina ögon. Upplyst meditationskonst med laserfokus räcker gott och väl. När Henry Sugar får höra om detta så bestämmer han sig för att göra det enda rätta – att lära sig fokusera så bra att han kan se på andra sidan av ett spelkort. Tänk hur lätt det blir att vinna på omvärldens kasinon!

Kortfilmsformatet fungerar väldigt bra för Wes Anderson, inte minste i den fas han befinner sig just nu i karriären. Sedan The Grand Budapest Hotel (2014) har hans visuella stil blivit närmast parodisk, likaså hans lakoniska karaktärer vars känsloyttringar kulminerar i ett höjt ögonbryn. Här tvingas han att utmana sig själv. Det är mycket som ska sägas – lite väl mycket för att vara ärlig – och inget som inte kan få plats på ett scengolv visas i bild.

Jag skulle inte ha någonting emot om Wes Anderson bestämde sig för att fortsätta göra kortfilmer ett tag. Den underbara historien om Henry Sugar är det bästa han har gjort på länge och han behöver helt klart förnya sig innan han gör långfilm igen.

Filmen finns nu att streama på Netflix. Om du gillar "Den underbara historien om Henry Sugar" borde du se Wes Andersons andra Roald Dahl-adaption "Den fantastiska räven".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL