Recension: A Family Affair (2024) – Romcom med Nicole Kidman och Zac Efron

Recension: A Family Affair (2024) – Romcom med Nicole Kidman och Zac Efron

 • 1 tim 51 min
 • Drama, komedi, romantik
 • Netflix
Eric Diedrichs
28 juni 2024 kl. 08:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Netflix motsvarighet till "The Idea of You"

Trots stora skådespelare är "A Family Affair" ett sömnpiller som skriker "straight to Netflix". Filmtopps Eric Diedrichs recenserar.

 • Regi:
  Richard LaGravenese
 • Manus:
  Carrie Solomon
 • I rollerna:
  Nicole Kidman, Zac Efron, Joey King m.fl.

Nicole Kidman är en av mina favoritskådespelare. Inte bara för att hon lyckas uttrycka känslor under ett onödigt botoxfilter, utan också för att hon har gärna väljer flippade och utmanande projekt – trots att hon är en av världens största skådespelare. De flesta Hollywoodstjärnor tycks ge upp efter att de har bevisat sig Oscarsvärdiga, men inte Kidman. Eller? Nyligen syntes hon i menlösa Aquaman and the Lost Kingdom och nu är hon aktuell med din typiska "straight to Netflix"-film.

Här följer vi en ung, självcentrerad kvinna (Joey King) som är assistent åt Hollywoodstjärnan Chris Cole (Zac Efron). En dag möter han hennes mamma (Kidman), som är en prisad författare och en romans inleds. Kanske kan hon hjälpa honom att rädda manuset till hans nästkommande, hjärndöda film? Ett geni behövs, ty den beskrivs som Die Hard möter julklassikern Miracle on 34th Street med självmordsbombande renar.

Stillbild ur "A Family Affair"
Fr.v. Nicole Kidman, Joey King och Zac Efron i "A Family Affair". Foto: Netflix

Skjuter sig själv i foten

Det drivs med Hollywood och skojas om kändisskap, inte minst får sig Drömfabrikens industrimentalitet en känga. Välkommet, så klart, men här skjuter man sig själv i foten. A Family Affair är inte bättre än din femtielfte Marvelfilm, eller ännu en uppföljare på en utdöd franchise (typ senaste Bad Boys).

Nu är inte A Family Affair direkt dålig, den är bara väldigt plastig och alldeles för lång med få fungerande element. Kemin mellan Kidman och Zac Efron är avslagen, skämten flyger inte och Joey King är… Joey King. Detta är liksom den identitetslösa Netflix-versionen av Prime Videos The Idea of You. Nu var jag i och för sig inte särskilt glad i Anne Hathaway-komedin heller, men den hade åtminstone tillstymmelsen till något.

För 35 år sedan Oscarsnominerades filmens regissör, Richard LaGravenese, i kategorin "bästa originalmanus" för 35 år Terry Gilliam-filmen The Fisher King. Efter det har han både skrivit och regisserat en del omtyckta filmer, som P.S. I Love You (2007) och Beautiful Creatures (2013). Nu har inte LaGravenese skrivit manuset till A Family Affair, men det känns ändå smått ironiskt att ge så många pikar till dåligt manus när själv är ute på tunn is.

Förhoppningsvis har Kidman varit i kraftigt behov av pengar på sistone, nu arbetar hon med projekt under sin värdighet.

"A Family Affair" har premiär i morgon, den 28 juni, på Netflix.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL