Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Pretend It’s a City (säsong 1)

Pretend It’s a City (säsong 1)

  • 7 x 30 min
  • Dokumentär, Komedi
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
21 januari 2021
Jonatan Blomberg | Recension
21 januari 2021

"Pretend It’s a City" bjuder på oemotståndlig ärlighet.

Martin Scorseses rappa och välklippta dokumentärserie om författaren och underhållaren Fran Lebowitz, visar sig vara en frisk fläkt av precis den ärlighet vi behöver just nu.

  • Skapare:
    Martin Scorsese
  • I rollerna:
    Fran Lebowitz, Martin Scorsese, Spike Lee, Alec Baldwin
Pretend it's a City på Netflix
Fran Lebowitz. Foto: Netflix.

Den New York-baserade författaren Fran Lebowitz har hängt, skrivit och tyckt till om livet i den stora staden till en grad av att hon nu är känd för sitt skarpa sätt att tänka och se på världen. Genom en lång vänskap med den legendariske filmskaparen Martin Scorsese har det nu mynnat ut i en dokumentärserie ingen visste att de behövde – förutom möjligtvis Scorsese själv då.  

Scorsese har nämligen följt sin vän Lebowitz på hennes framträdanden där hon föreläser och svarar på frågor om till synes allt och inget. Hon verkar ha ett svar på allt... och även om svaret råkar vara ”jag vet inte”, så kan det ändå alltid förmedlas på ett underhållande och ovanligt härligt och ärligt sätt. 

Under de sju avsnitten avverkas olika teman, där det första handlar om New York och exempelvis hur mycket hon hatar Times Square och verkar vara den enda som läser texterna som pryder vissa gatustenar och väggar runt om i staden. De andra avsnitten handlar om allt från olika transportmedel, konst, sport, pengar, bostadsmarknaden, kändisar och böcker – ords vikt och betydelse.

Det råder inte heller någon tvivel om att Scorsese uppenbarligen roas av sin gamla väns sätt att se på världen. Många gånger är det nämligen bara han själv och Lebowitz i bild, där Scorsese skrattar åt varje skämt. Vilket även det visar sig vara förlösande på något sätt. Men som en Scorsese-produktion så är det här även en oerhört väl sammansatt dokumentär på alla sätt och vis, där han klipper mellan Lebowitz, musik, olika sportinslag och andra historiska händelser på ett sätt som gör hennes monologer till en sann fröjd att lyssna på – oavsett om man råkar hålla med henne eller inte.

"Pretend It’s a City" på Netflix är en härligt udda och ärlig dokumentärserie, som förhoppningsvis kommer att leva ett långt och fint liv som en dold men skarpt slipad diamant bland streamingtjänstens algoritmer. Ge säsongen en chans och om du gillar det första avsnittet, så kommer du att älska resten.

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

 

NÄSTA ARTIKEL