Prayers for the Stolen

Prayers for the Stolen (2021)

  • Tatiana Huezo, Jennifer Clement (bok)
  • Drama
  • Netflix
Oskar Pettersson
19 november 2021 kl. 20:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Finstämd och tröstlös film om förlorad barndom.

"Prayers for the Stolen" är en film som åskådliggör den tuffa tillvaron i en fattig bergsby som fallit offer för en hotfull drogkartell. Mitt i all hopplöshet hittar vi tre unga tjejer som alla drömmer om ett bättre liv, trots att de innerst inne vet att den fantasin nog aldrig kommer bli verklighet.

  • Regi:
    Tatiana Huezo
  • I rollerna:
    Mayra Batalla, Norma Pablo m.fl.

Då var det dags igen. Steg ett: En relativt anonym och för allmänheten okänd film får chansen att visas upp på den internationella filmfestivalscenen. Steg två: Nämnda film får finfin kritik och ökad uppmärksamhet. Steg tre: Streamingjätte köper filmens distribution och för ut den till en världspublik.

Netflix får mycket skit i den rådande streamingdebatten, men vi kan väl alla komma överens om att dem ger filmer likt Prayers for the Stolen ett alldeles utmärkt och lättillgängligt skyltfönster, något som inte hade varit möjligt vid en mer traditionell release.

Men nog om den utvikningen, Prayers for the Stolen var det.

8-åriga Ana och hennes mamma bor i en avlägsen bergsby på den mexikanska landsbygden och deras levnadssituation ser ut som så många andras i byn. Mamman tar de jobb hon kan få på de lokala kokaodlingarna och Ana fördriver dagarna med sina två bästa vänner i byns lilla skola för att sedan dra sitt strå till stacken när hon kommer hem på kvällen.

Detta samtidigt som de båda försöker blunda för faktumet att byn hålls i ett järngrepp av en obarmhärtig drogkartell som kan knacka på dörren när som helst och utkräva såväl pengar som familjernas döttrar.

Sökandet efter hopp i en hopplös plats

Vi befinner oss i ett gudsförgätet om än oerhört vackert land där befolkningens version av en folklig sammankomst utgörs av att samlas på en bergstopp för att, med hjälp av bästa tillgängliga mobiltäckning, se ifall deras makar eller familjemedlemmar skickat hem pengar till dem.

De som blir allra mest lidande av denna bottenlösa hopplöshet som filmen visar upp är flickor likt Ana. Trots deras tappra försök att behålla sin barnsliga oskuldhet är verkligheten om kidnappningar och våldtäkter alldeles för påtaglig för att blunda inför.

Med det sagt är det inte en film utan värme eller hjärta. Relationen mellan Ana och hennes mamma är ofta tuff, men mammans hårda föräldraskap kommer aldrig utan en innerlig och moderlig välvilja gentemot sin dotter som hon vill skydda från den icke-barnvänliga realiteten på andra sidan dörrposten.

Denna ”slice of life”-berättelse har inte för avsikt att ta med oss på en transformativ resa eller erbjuda någon efterlängtad upprättelse för de utsatta. Nej, resan vi får bevittna är betydligt mer statisk. Dagarna kommer och går som dem alltid gjort för människorna i området, och även om det passar väl för vad filmen vill berätta kan jag inte hjälpa än att ibland känna att det blir lite väl enformigt och tradigt. Välgjort, men tradigt likväl.

Prayers for the Stolen finns nu att streama på Netflix.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL