Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Pieces of Her, säsong 1 (2022)

Pieces of Her (säsong 1)

  • 8 x 45 min
  • Drama, Thriller
  • Netflix
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
03 mars 2022
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
03 mars 2022

Hemlighetsfull mor-och-dotterhistoria fast i det förflutna

Vi väljer inte vart vi kommer ifrån. Men vi kan välja hur vi tar oss vidare därifrån. Detta visar sig i Netflix:s nya miniserie Pieces of Her, som för all sitt mysteriösa grävande i det undangömda inte når några högre höjder.

  • Skapare:
    Minkie Spiro
  • I rollerna:
    Bella Heathcote, Toni Collette, Omari Hardwick, David Wenham m.fl.

MER LÄSNING:

Andy (Bella Heathcote) är en 30-årig kvinna utan styrning i livet. Efter att ha pausat sina universitetsstudier har hon nu flyttat hem till sin mamma Laura (Toni Collette) där hon varvar oinspirerande deltidsjobb med att grubbla över vad hon vill göra med sitt liv.

Deras stilla tillvaro i det sömniga pensionärssamhället Belle Isle kommer en dag att vändas upp och ned när de hamnar i skottgluggen för en beväpnad man inne på en restaurang. Som tur är lyckas Laura, tack vare ett moderligt hjältedåd, rädda dagen vilket medför en medial uppståndelse som riktas hennes väg – en uppmärksamhet hon tycks vara högst motvillig inför. Varför kommer både vi och Andy snart att bli varse om.

Minkie Spiro är upphovskvinnan bakom "Pieces of Her", en intrikat och djupgående historia om familjehemligheter, korruption och girighet, fylld med ”twists and turns” där man aldrig kan känna sig säker på vem som går att lita på. En labyrint av hemligheter som Andy dras in i för att sedermera försöka ta sig ur, där hon på egen hand gör upptäckter om hennes mamma och deras familjeförflutna som nu på nytt bubblar upp till ytan och äventyrar båda deras säkerhet.

En snabbfotad katt och råtta-lek med sin grund i en Succession-lik familjedynamik – serien innehåller gott om smaskiga och pulshöjande ingredienser. Toni Collette är (som vanligt) bra som helyllemamman som visar sig ha en betydligt mörkare och outforskad sida till sig. Dessvärre är det inte hon själv som står i rampljuset när hennes egen garderob ska rensas på lik.

Gamla synder skapar nya problem 

Till en början får vi slå följe med Andy och hennes tankegångar när hon febrilt och på egen hand försöker få rätsida på vad som är vad och vem som är vem i detta välkonstruerade mysterium som tycks gå tillbaka generationer. Ju längre seriens åtta avsnitt lider skiftar sedan fokus mer och mer till att utspela sig via flashbacks från Lauras uppväxt där 30 år av hemligheter härrör från.

Foto: Netflix.

Likt mammans livshistoria fastnar serien för mycket i det förgångna då detta känns som ett lite väl förenklat sätt att berätta historien på. Det leder också till att de emotionella banden till våra nutida karaktärer försvagas i och med att vi bara får se dem en tredjedel av vissa avsnitt.

Vidare känns handlingen stundom aningen utdragen, där ett återkommande tema om ”ett steg fram, två steg bakåt” snarare känns som att man förhalar en slutgiltig uppgörelse än att bygga upp mot den. Något som gör att den, när den väl kommer, ebbar ut i ett halvdant försök till oviss gåtfullhet.

Första säsongen av "Pieces of Her" släpps på Netflix 4:e mars.

NÄSTA ARTIKEL