Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Pieces of a Woman. Foto: Netflix

Pieces of a Woman (2020)

 • 2 tim 6 min
 • Drama
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 januari 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 januari 2021

Mästerliga skådespelarinsatser i starkt drama.

Netflix startar sitt filmår starkt med en film som troligtvis kommer att få Oscarsjuryn knäsvaga. Mycket tack vare Vanessa Kirby, som gör sin bästa insats i karriären i dramafilmen "Pieces of a Woman".

 • Regi:
  Kornél Mundruczó
 • Manus:
  Kata Wéber
 • I rollerna:
  Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Iliza Shlesinger m.fl

Det unga paret Martha och Seans liv ser ut att gå från klarhet till klarhet. På Seans jobb går allt som det ska med bygget av stadens nya bro, paret har precis köpt en ny bil och nu väntar de spänt på utökning av familjen. Allt är i ordning inför födseln av Marthas och Seans första barn. En födsel som ska ske i hemmet.

Men då går plötsligt något snett och hela deras liv och raseras. Hemmafödseln slutar i tragedi. Detta leder till sprickor i relationen mellan Sean och Martha, samtidigt som paret dras in i en lång rättstvist med besök i domstolen. Vad som började så ljust har istället blivit till en dyster tillvaro för alla i Sean och Marthas närhet.

Kirby imponerar i gripande berättelse

Netflix ser ut att ha hittat en mall eller recept för att få sina Oscarsstatyetter till troféskåpet. Mallen heter Marrige Story och kommer troligtvis ligga till grund för många kommande filmer och serier från Netflix. För en hel del ingredienser från filmen känns igen i Pieces of a Woman. Nu är jag inte helt övertygad om att Pieces of a Woman kommer att vara riktigt lika framgångsrik när det är dags för gala. Däremot kommer den utan tvivel att få juryn en hel del att fundera över efter att ha sett den ungerska regissören Kornél Mundruczó första engelska film.

Känslorna och relationsdramat som Marrige Story hade finns även här och gestaltas fint av Shia LaBeuf och Vanessa Kirby i huvudrollerna. Mest imponerande insats i filmen gör Kirby som kanske gör sin bästa roll hittils. Redan i filmens inledning gör hon en gripande insats när hennes karaktär Martha tvingas gå igenom en långdragen hemmafödsel. En längre scen som verkligen berör. Även efter det fortsätter Kirby att bjuda på skådespeleri av hög klass. Även LaBeuf fortsätter att imponera i filmerna som han medverkar i efter sin tid på rehab.

Till sin hjälp har skådespelarna ett välskrivet manus och en stark berättelse. Ibland är dock det som inte sägs det som griper tag mest. Ord som inte yttras, en blick eller en reaktion. Väldigt finkänsligt av Mundruczó som utan tvivel kommer att få fler jobb av Netflix efter detta. Filmen tappar dock både fart och mitt intresse emellanåt, då det mest känns som en transsportsträcka innan nästa starka scen. Kanske borde Mundruczó ha offrat ett par av alla djupa metatofer och långdragna scener för att verkligen vara garanterad den där statyeten. 

Trots att filmen ibland går ned sig vid ett par tillfällen är det ändå helt klart en mycket sevärd film och en stark kandidat till kommande filmgalor och festivaler. Förutom att det är kul att se LaBeuf tillbaka i rampljuset igen är det också kul att se en ny stjärna på den internatioella regissörshimlen och se Vanessa Kirby visa hela sitt register. 

Här hittar du tips på nya Netflixfilmer 2021!

NÄSTA ARTIKEL