Naked Netflix

Naked (2017)

 • 1 tim 36 min
 • Komedi
 • Netflix
Fredrik Edström | Recension
12 augusti 2017
Fredrik Edström | Recension
12 augusti 2017

Att vakna upp naken, ensam och med en brutal minneslucka är ingenting mot att behöva kämpa sig igenom Netflix senaste långfilm Naked. Det nya tillskottet i streaming-familjen är en nytolkning av den svenska långfilmen Naken och är att betrakta som en diet-version av Måndag hela veckan, men utan förebildens hjärta, smärta och finess. Naked är en komedi du bör undvika.

 • Regi:
  Michael Tiddes
 • Manus:
  Rick Alvarez
 • I rollerna:
  Marlon Wayans, Regina Hall, Dennis Haysbert m.fl.

Rob Anderson (Marlon Wayans) har drabbats av ett osannolikt oflyt. Inte nog med att han glassar sig genom tillvaron så ska han dessutom gänga sig med sin flickvän, till svärfars stora förtret. Han är en bekväm person. Somliga i hans närhet skulle förmodligen kalla honom lat, och det råder delade meningar om huruvida Rob är värd sin åtråvärda flickvän.

Men det ska bli värre! Dagen innan den stora dagen blir det ett, eller fjorton glas för mycket och stackars Rob vaknar instängd i en hiss, utan varken kläder, värdighet eller minne. Dessutom tycks tidens mäktiga klocka fastnat i en loop - Rob får nämligen uppleva timmen innan sin vigsel om och om igen. Vad är det som kan ha hänt?

Naked var en närmast smärtsam komedi att kämpa sig genom. Mycket på grund av Wayans flamsiga överspel och ett manus som tycks helt tillfreds med att inte ta någon som helst risk. Skämt som ska verka kaxiga blir enbart plumpa och försöken att slå på mina hjärtsträngar är närmast outhärdligt platta. Naked är något så oheligt som en genomtråkig komedi. Det finns en särskild skärseld för sådana styggelser i Hollywoods mörka helvete.

Naked
Skrattsalvorna lyser med sin frånvaro

Länge undrade jag under filmens dryga 90-minuter om jag, gnällig och tjurig filmkritiker, helt enkelt är fel målgrupp för den här sortens film. Är måhända Naked skräddarsydd för en viss sorts smaklökar? Tyvärr kan jag inte påstå det heller. Jag vet faktiskt inte vem Naked riktar sig till. Och när sitcom-skådis efter sitcom-skådis skymtar förbi är fiaskot ett faktum: Naked är provocerande platt och det känns inte som att någon har haft speciellt roligt under denna produktion. Wayans tramsande gör mig mest sugen att ringa psykakuten och alla tafatta försök till substans får mitt arma tarmsystem att vrida sig i obehag.

Netflix signum har hittills varit att ge kreativa aktörer hyfsat fritt spelrum utan mellanhänder, och då är det kanske inte konstigt att ett och annat bottennapp letar sig igenom. Men, snälla ni, undvik "Naked". Gör något roligt med din Lördagkväll. Storstäda, gå på bingo, eller för all del, se en annan film. Varför inte "Måndag hela veckan"?