Hadley Robinson i rollen som Vivian

Moxie (2021)

 • 1 tim 51 min
 • Drama, Komedi
 • Netflix
02 mars 2021 kl. 14:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Bra budskap, men dåligt genomfört.

Nya Netflix-filmen "Moxie" är baserad på en bok av Jenifer Mathieu och regisserad av ingen mindre än Amy Poehler, som även gör en av rollerna. Filmen har premiär onsdagen den 3 mars och är tyvärr en av de sämre produktionerna från streamingjätten.

 • Regi:
  Amy Poehler
 • Manus:
  Tamara Chestna, Dylan Meyer
 • I rollerna:
  Hadley Robinson, Lauren Tsai, Alycia Pascual-Pena m.fl.

När Vivian kommer till skolan för en ny termin har en ny tjej börjat i klassen. Lucy, som hon heter, sätter sig genast upp mot sexismen och den toxiska maskulinitet som råder på skolan. Detta gör att Vivian får upp ögonen för problemet som alla av någon anledning bara har accepterat och aldrig gjort någonting åt.

Inspirerad av sin mors rebelliska förflutna startar hon ett magasin som hon kallar Moxie där hon uppmanar till förändring på skolan. Hon trycker upp ett antal kopior som hon i hemlighet lägger på tjejernas toalett och väntar sedan på en reaktion. Till en början händer nästan ingenting, men det dröjer inte länge innan magasinets budskap börjar spridas som en löpeld genom skolan. 

En grupp tjejer börjar svetsas samman av deras gemensamma beundran av Moxies ideal. Mitt i gruppen befinner sig Vivian, men det är fortfarande ingen som vet att det var hon som drog igång det hela.

Foto: Netflix

Om vi ska börja med det positiva så vill jag ge en eloge till Amy Poehler för att hon har försökt göra en film med ett viktigt budskap. På den negativa sidan har vi tyvärr det faktum att hon misslyckas totalt, med att göra en bra film alltså, för det viktiga budskapet får hon fram. Det fullkomligen hamras in till den grad att nästan blir parodiskt. Vi blir serverade den ena moralkakan efter den andra med samma bittra eftersmak som de i den gamla dramaserien Seventh Heaven.

I filmens roller ser vi främst relativt nya och oerfarna skådespelare såsom Hadley Robinson, Alycia Pascual-Pena samt Arnolds son Patrick Schwarzenegger. De gör helt ok ifrån sig med tanke på vad de har att jobba med, det vill säga stereotypa och osympatiska karaktärer som hämtade ur valfri skolserie på Nickelodeon eller Disney Channel.

Amy Poehler må vara en bra komiker som passar i sammanhang som Saturday Night Live eller Parks and Recreations, men här fungerar hon inte alls. Hennes skådespelarinsats känns krystad, till och med i de partier som är tänkt att vara roliga, vilket ju annars brukar vara hennes expertområde.

Sammanfattningsvis så är Moxie en film med ett viktigt budskap, men genomförandet lämnar en hel del att önska. En av de sämre produktionerna som kommit ur Netflix på länge.

MER LÄSNING: De bästa filmerna på Netflix 2021!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL