Mixtape (2021)

Mixtape (2021)

 • 1 tim 33 min
 • Drama, Komedi
 • Netflix
14 december 2021 kl. 16:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En lite annorlunda coming-of-age

Ofta centrerar tonårsfilmer kring kärlek, popularitet eller utsvängda hobbies. "Mixtape" tar en simplare men desto starkare approach till genren.

 • Regi:
  Valerie Weiss
 • Manus:
  Stacey Menear
 • I rollerna:
  Gemma Brooke Allen, Julie Bowen, Audrey Hsieh m.fl.

Beverly Moody (Gemma Brooke Allen) är en gladlynt, något utstött tjej som efter sina föräldrars död bor hos sin mormor (Julie Bowen). Året är 1999 med ödesdigra Y2K runt hörnet som hela landet, mormodern inkluderat, förbereder sig inför. När Beverly rensar bland husets all bråte inför det stundande millenniet råkar hon på ett mixtape som visar sig innehålla hennes föräldrars favoritlåtar. Men allt ska inte serveras på silverfat och bandet går sönder. Beverly ger sig dock inte och fast besluten att lära känna sina föräldrar bestämmer hon sig för att hitta alla låtarna igen, på ett eller annat sätt.

Om just småmysiga coming-of-age-rullar inte är din kopp te så är kanske den garanterade 90-tals nostalgin är det. Stickade sweaters så långt ögat kan se, mellanmjölk indierock, total avsaknad av mobiler och 5G - det är en dröm. De unga tjejerna hoppar till och med på Spotifys föregångare Napster för att gräva fram några låtar och cirkeln är komplett. Att uppleva den främmande men ändå så bekanta miljön genom Beverlys nyfikna ögon är som att stå precis bredvid henne, hoppandes på en undergroundkonsert, gungandes på en en gömd gunga i skogen, förväntansfullt bläddrande bland vinylskivor i den lilla skivbutiken på hörnet. Det är verkligen en tidsresa till något man nästan hade glömt.

Mer läsning: Filmtopp listar de bästa ungdomsfilmerna du inte får missa

Premissen må vara enkel nog men det är de små historierna runtomkring som flätar den perfekta helyllekoftan. Beverly finner vänner på de mest oväntade ställena som inte bara hjälper henne på hennes uppdrag men som också lär henne något nytt om att leva och vara ung. Den pessimistiske skivbutiksägaren Anti är en underbar kontrast mot solgula Beverly men det är hennes två partners in crime Nicky och Ellen som som är hjärtat i historien. Trion är en trubbig skara hormoner, kajal och prestationsångest men som alltid finns där för varandra. Det är uppfriskande att se en vänskap som både är realistisk och rolig men som dessutom inte låter sig splittras av de mest simpla orsaker som genren ofta förlitar sig på.

Realistisk och rolig

Mixtape struntar i kärlekshistorier och high school-drama. Historien fokuserar på vänskap och familj på ett sätt som inte gjorts lika starkt sedan Lilo och Stitch. Ibland blir det kanske lite väl vanilj men det vägs upp med små stick från den kanske inte tragiska men definitivt obekväma verkligheten som håller berättelsen grundad. 

Mixtapes feelgood, nostalgi och kvalitetssäkrade soundtrack finns på Netflix att se nu.

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL