Marriage Story (2019)

Marriage Story (2019)

 • 2 tim 16 min
 • Drama, Komedi, Romantik
 • Netflix
Filmtopp Admin
Uppdaterad 05 januari 2020 kl. 17:33 | Publicerad 17 november 2019 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mästerligt skildrat av Noah Baumbach.

Marriage Story är en ärlig, rolig och hjärtskärande historia om en familj som genomgår en skilsmässa. Med ett otroligt manus, och fantastiska skådespelare, känner man stor sympati för bådas sidor, som samtidigt skakar om dig känslomässigt med både skratt och gråt. En av årets bästa filmer!

 • Regi:
  Noah Baumbach
 • Manus:
  Noah Baumbach
 • I rollerna:
  Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta, Merritt Wever m.fl.
Adam Driver och Scarlett Johansson i Marriage Story.
Foto: Netflix.

Historien inleds med två fina berättelser om Nicole (Scarlett Johansson) och Charlie (Adam Driver), beskrivningar om tidigare händelser och deras respektive personligheter. De är lyckligt gifta, yrkesmässigt verksamma i New York inom samma teateruppsättning och tillsammans har de sonen Henry.

Men snart slungas vi tillbaks till nutida verklighet. Nicole och Charlie har nått en fas i livet där skilsmässa börjar bli alltmer oundvikligt. Tillsammans, och på tu man hand, försöker de få till en fungerande tillvaro med sonen Henry - något som visar sig bli allt annat än enkelt.

En scen krossade mitt hjärta.

På pappret kan Marriage Story uppfattas som en generisk historia vi sett så många gånger förut – en familj drabbad av skilsmässa, och skildrandet av dess konsekvenser. Vad som gör att den här filmen sticker ut  är framförallt det vassa manuset med de långa tagningarna. Sällan känns det så här realistiskt och trovärdigt. Det är nästan som att Noah Baumbach placerat kameran hos en familj i det verkliga livet och låtit den rulla.

Dessutom är det förvånansvärt roligt i kontrast till det sorgsna ämne som filmen behandlar. Det är ofta jag i ena stunden finner mig själv högt skrattandes, för att några sekunder senare brista ut i fullständig gråt. Här är den emotionella resan minst sagt påtaglig, och oväntad.

Men för att ett bra manus ska kunna lyftas krävs det skickliga skådespelare, vilket i det här fallet sätter press på huvudrollsinnehavarna Scarlett Johansson och Adam Driver. Så här i efterhand kan jag med enkelhet konstatera att de båda levererar på absolut toppnivå. Jag skulle till och med våga hävda att de förtjänar bli Oscarsnominerade för sina respektive insatser, speciellt Adam Driver som fullkomligt glöder i de tyngsta scenerna. En scen stannar kvar hos mig, som krossade mitt hjärta i tusen bitar.

Avslutningsvis får vi även en intressant, och provocerande, insyn i det amerikanska juridiska rättsväsende  och vad som kan hända när advokater blir inblandade. Med små medel skildrar Noah Baumbach skilsmässoadvokater som går upp i maktkamp mot varandra, istället för att vädja om sina klienters önskan.

Rickard Karlsson

Med sitt höga betyg glider Marriage Story in i toppen på vår lista över de bästa från filmerna 2019!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL