Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Lupin (säsong 1B)

Lupin (säsong 1B)

  • 5 x 45 min
  • Action, Kriminaldrama
  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Recension
11 juni 2021
Filmtopp
Filmtopp | Recension
11 juni 2021

Franska ”Lupin” fortsätter att stjäla underhållningen.

Den franska originalserien stal strålkastarljuset redan i januari, när den blev en av Netflix mest streamade produktioner i början av året. Säsongsavslutningen bjuder fortfarande på välgjord underhållning, även fast man hinner tappa lite av sin forna glans på kuppen.

  • Skapare:
    George Kay
  • I rollerna:
    Omar Sy, Ludivine Sagnier, Antoine Gouy m.fl.

MER LÄSNING:

Lupin del 3 – Detta vet vi

Det råder ingen tvekan om att franska" Lupin" blev en av årets första, kanske lite oväntade, succéer. Nu är väl januari visserligen inte en månad som direkt är känd för att leverera massvis av tv-underhållning, så en del av förklaringen till varför så många hittade just Lupin kan givetvis även bero på hur utbudet av nya premiärer såg ut just då.

I vår recension så knep inledningen ändå en mer än respektabel fyra av fem i betyg, med en beskrivning som ”en omvänd Sherlock Holmes”-berättelse. Istället för att följa någon som lyckas se minsta lilla spår av bevis, så fick vi följa gentlemannatjuven Assane Diop (Omar Sy) medan han mästerligt placerar ut falska spår och grundlurar alla med ett nyss ess i rockärmen varje gång. 

 
 

Eftersom den andra halvan av säsongen är just en ”andra halva” av samma säsong, så är det kanske inte så konstigt att handlingen tar vid precis där den slutade i januari. Assanes son har kidnappats. Det första avsnittet på säsongens andra halva visar sig ganska snart även vara ett av de bästa hittills – och hade egentligen passat mycket bättre som ett spännande cliffhanger-slut på första halvan.

Efter det tumult som utbryter i det sjätte avsnittet så återgår serien däremot till samma spår som från tidigare avsnitt. Men precis som i fallet med Ocean’s Eleven och den filmseriens uppföljare, så börjar det riktigt bra och underhållande… för att sedan mest övergå i en slags förutsägbar underhållning där ”mallen” för hur berättelsen och dess vändningar blir allt tydligare.

Jag tycker fortfarande att avslutningen bjuder på en god och välgjord underhållning. Det sjätte avsnittet hade däremot mer än gärna fått puttas över till den första halvan och gjort den delen till en officiell första säsong, för att ha givit skaparna ännu mer tid att planera en lika spännande och oförutsägbar fortsättning i en officiell andra säsong om något år. 

 
 

Nu kommer sannolikt de flesta som gillade inledningen återvända för en helt godtagbar avslutning, men jag känner mig en aning mindre sugen på att återvända till Assane Diops Lupin-äventyr om man beslutar sig för att släppa en ytterligare säsong framöver.

NÄSTA ARTIKEL